Adramytteion Kazıları'nın Üçüncü Yıl Arazi Çalışmaları Başladı

Burhaniye Belediyesi sponsorluğunda üçüncü senesine giren kazıların arazi ayağının 26 Eylül'e kadar devam ettirilmesi planlanıyor.

Mimar Sinan G. S. Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen, Adramytteion Ören yerinin, Körfez bölgesi tarihinin önemi kadar Batı Anadolu'nun erken tarihi için de önemli ipuçlarını barındırdığını belirtti.

Kazı çalışmalarının yanı sıra, Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu hatırlatan Özgen, "Mevcut sit durumu ilkelerine sadık kalarak hazırlanan bu plan, Ören'in, mevcut ihtiyaçlarını yönlendiren ve tescilli tabiat varlıklarını kültür varlıklarıyla birlikte bir değer olarak öne çıkaran niteliktedir. Arkeopark düzenlemeleri, arkeoloji ve sanat atölyeleri ile 1960 ve 70 dönemlerinin karakterini yansıtarak yaşayan mevcut yapıları ortak bir çerçevede buluşturan ve yakın zamanda yürürlüğe girecek olan bu plan, Ören'in kendine has dokusuyla bir model olarak ileriki nesillere aktarılmasının bir nevi miras belgesidir'' dedi.

Kazı çalışmaları, arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık ve şehir bölge planlama bölümlerinden 13 öğretim üyesinin yanı sıra, 40'a yakın üniversite öğrencisi tarafından devam ettiği bildirildi.

Kaynak: AA