Yenesu Mağarası Turizme Kazandırılacak

Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Balkaya köyü yakınlarında bulunan Yenesu Mağarası, turizme kazandırılacak.

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fikret Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yenesu Mağarası'nın, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün, mağaralar üzerinde yürüttüğü çalışmalar kapsamında tespit edildiğini söyledi.

Mağaranın incelemeye göre bin 620 metre uzunluğunda ve Trakya'nın en uzun ikinci mağarası olduğunu belirten Macit, şöyle konuştu:
"Mağaranın ziyarete açılması için çalışmalar yürüteceğiz. Proje hazırlayarak Trakya Kalkınma Ajansı'na sunacağız. Mağarada aydınlatma, temizlik, yürüme yolunun yapılması amacıyla teknik bir çalışma yapacağız. Mağarada tam olarak bir tespit yapılmadığı için henüz bir ayrıntı bilinmiyor. Yürütülecek çalışmalarla ziyarete açılabilecek kısım ve yarasa popülasyonu izlenecek."
Macit, Dupnisa Mağarası'ndan daha fazla kişinin Yenesu Mağarası'nı ziyaret etmesini beklediklerini vurguladı. Mağaranın bulunduğu Balkaya köyünün, konaklama ve alabalık tesisleri açısından da tercih edilebileceğini ifade eden Macit, şöyle devam etti:
"Yenesu Mağarası'nı turizme kazandırarak Kırklareli'nde turizmin gelişmesine büyük katkı sağlayacağız. Ziyarete açmak istediğimiz mağara Balkaya, Aksicim, Küçükyayla köyleri ile Kıyıköy bölgesindeki turizm hareketliliğini olumlu yönde etkileyecek. Bölgedeki köylüler de bu konuda çok hevesli. Bölgedeki yerel halk, turizmden büyük oranda gelir sağlayacak. Istranca bölgesinin geçim kapısı olan turizmi bu tür çalışmalarla geliştirmek istiyoruz."
Macit, Yenesu Mağarası'nı, yarasa popülasyonuna göre gelecek yıl, tabiat kurulunun belirleyeceği tarih aralıklarında ziyarete açmayı hedeflediklerini kaydetti.


Kaynak: AA