Uşak’ta En Kapsamlı Olarak Yapılacak Arkeolojik Çalışma Başlıyor

Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Münteha Dinç’in “Uşak İli ve İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırması, Eski Yunan ve Roma Yerleşimleri” isimli projesi T.

Uşak’ta En Kapsamlı Olarak Yapılacak Arkeolojik Çalışma Başlıyor
C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Münteha Dinç başkanlığında bir ekip tarafından yürütülmesi planlanan 'Uşak İli ve İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırması, Eski Yunan ve Roma (Arkaik, Klasik, Hellenistik ve Roma Dönemi) Yerleşimleri' isimli projesi için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan araştırma başvurusu bakanlığın 18 Temmuz 2014 tarih ve 141680 sayılı yazısı ile uygun görüldü.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Münteha Dinç Uşak Üniversitesi adına 2014 yılı Eylül ayında başlayacak olan çalışmanın Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Taştemür, İçel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Kaplan'ın da katılımıyla bu yıl için il merkezi ve merkeze bağlı birimler ile Banaz ilçesinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Uşak ili ve ilçelerinde yürütülecek olan arkeolojik yüzey araştırmasının, bölgedeki Eski Yunan ve Roma yerleşimlerinin Arkaik, Klasik, Hellenistik ve Roma Dönemleri'ndeki gelişim sürecini konu edindiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Münteha Dinç, “Bu yerleşimlere ait yüzeydeki maddi kültür kalıntıları yeni teknik ve bilimsel yöntemler ile inceleyeceğiz. Uşak ilinin yer aldığı bölgenin jeopolitik konumu, tarih öncesi çağlardan günümüze dek uzanan geniş bir yelpazede kültür basamaklarına sahiptir. Söz konusu araştırma projesi ile belirli bir kent özelinde ya da antik çağın belirli bir dönemi değil kent sınırları içindeki kültür varlıkları, bir bütün olarak kronolojik düzende incelenecektir. Yüzey araştırması projemiz ile gelecekte bölge arkeolojisinde bilinmeyen, problemli olan dönemlerin aydınlatılıp, bölgeler arası kültürel ilişkilerin ortaya konabileceği arkeolojik kazı alanlarının tespit edilmesi, yüzde yetmişi henüz araştırılmamış olan Uşak ili ve çevresinin arkeolojik değerlerinin gün yüzüne çıkarılarak bölge arkeolojisine ve kültür turizmine katkıda bulunulması ön görülmektedir. Uşak İli ve İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırması projemize başvuru aşamasından itibaren her türlü desteği sağlayan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Sait Çelik'e, Uşak Belediye Başkanı Sayın Av. Nurullah Cahan'a ve Başkan Yardımcısı Erol Korkmaz'a ve ekibimizde yer alacak olan çalışma arkadaşlarımıza ilgi ve desteklerinden ötürü teşekkürlerimizi sunarız. Bu çalışma bölgede günümüze dek yapılmış olan en kapsamlı arkeolojik çalışma olma özelliği ile önem taşımaktadır" dedi.

Rektör Prof. Dr. Sait Çelik Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülecek olan 'Uşak İli ve İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırması, Eski Yunan ve Roma (Arkaik, Klasik, Hellenistik ve Roma Dönemi) Yerleşimleri' isimli projenin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin gurur verici olduğunu ifade ederek bu çalışmanın bölgede günümüze dek yapılmış olan en kapsamlı arkeolojik çalışma olma özelliği ile önem taşıdığının altını çizdi. Uşak’ın, Frigya, Lidya ve İyonlar gibi bir birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, “Uşak eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve nereyi kazsanız tarih fışkırıyor. Bölge arkeolojisi ve kültür turizmi adına arkeolojik çalışmalara gereken önemi vermek gerekiyor. Bu yüzden Arkeoloji bölümünde eğitim görecek öğrencilerimiz için Uşak tam bir eğitim alanı. 2014-2015 eğitim öğretim yılında Arkeoloji bölümünde 41 öğrencimiz eğitim görecek. Geleceğin arkeologları Uşak Üniversitesi’nde yetişecek. Projede emeği geçen Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerimizi tebrik ediyorum. Ayrıca projeye destek olan başta Belediye Başkanı Nurullah Cahan olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA