Lice’de Yıktırılan Pkk’lının Heykeli

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde tartışmalara neden olan PKK’lı Mahsun Korkmaz’ın dikilen heykeliyle ilgili bazı medya organlarında çıkan Jandarma ve MİT’in heykel yapımından bilgileri olmadığı iddiaları askeri yetkililer tarafından reddedildi.

Lice’de Yıktırılan Pkk’lının Heykeli

PKK’nın ilk komutanlarından Mahsum Korkmaz’ın heykeli Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yolçatı köyünde PKK’nın silahlı mücadeleye başladığı 15 Ağustos 1984 yılının 30 yıl dönümünde düzenlenen etkinliklerle açıldı. 15 Ağustos günü heykelin açılışının yapılmasının ardından ülkede tartışmalar başladı.

Diyarbakır Valiliği’nin heykelin yıkılmasıyla ilgili yaptığı suç duyurusu sonucunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından heykele el konulması kararı alındı. Kararın ardından jandarma ekipleri düzenledikleri kapsamlı operasyon sonucunda heykeli kaldırdı. 1 asker ve 1 sivilin ölümüne neden olan olayın ardından yeni tartışmalar ortaya atıldı. Yapılan tartışmalarda jandarmanın heykelin dikilmesinden haberdar olmadığı iddia edildi.

Askeri yetkililer, jandarmanın heykelin dikileceğinden habersiz olduğu iddialarını reddederek, kendilerinin heykelin planlandığı 6 Nisan gününden beri bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Yetkililer, PKK’lı Mahsun Korkmaz’ın Yolçatı köyünde heykelinin dikileceği planlamasının yapıldığı bilgisini aynı gün idari ve adli makamlara resmi yazışmalarla aktardıklarını kaydetti.

Heykelin yapımı esnasını da an be an takip ettiklerini aktaran askeri yetkili, olayın tüm gelişmeleriyle karar verici mercilere iletildiğini dile getirdi. Bazı basın yayın organlarında 'Jandarma habersizdi' iddialarının asılsız olduğunu kaydeden askeri yetkili, jandarma olarak gereğinin yapılması için sürekli yazışmalarda bulunduklarını ifade etti.

Heykelin yapımının Temmuz ayında bittiğini dile getiren askeri yetkili, açılış tarihinin de 7 Ağustos günü belirlendiğini anlattı. İddiaların askerin sanki bölgeye hakim olmadığı izlenimi vermek amacıyla yapıldığını aktaran askeri yetkili, bu iddiaları da provokatörlük olarak nitelendirdi

Kaynak: İHA