İran'da Bulundu İsmini Türk Bilim Adamı Koydu

Ege ǜniversitesi Su ǜrünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat ǖzbek, Hazar Gölü'nün güneyinde bulunan bir santim boyundaki tatlı su hayvanını ilk kez tanımlayıp isimlendirdi ve bilim dünyasına sundu.

ǖzbek, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, 5 yıl içinde 37 deniz, tatlı su ve mağŸarada yaşŸayan su canlısını tanımladıklarını belirtti.

Nehir havzalarını inceleme aşŸamasında olduklarını ve yoğŸun çalışŸmalarını sürdürdüklerini kaydeden Prof. Dr. Murat ǖzbek, İran asıllı Azeri bir yüksek lisans öğŸrencisinin İran'da Hazar Gölü'nün güneyinde Aznav adı verilen bölgeden bazı canlıları örnekleyerek Ege ǜniversitesi'ne getirdiğŸini anlattı.
Mikroskobik inceleme sırasında bir canlının diğŸerlerinden farklı karakteristik özellikler gösterdiğŸini belirlediğŸini kaydeden ǖzbek, karides ile akraba olan 1 santim boyundaki bu canlıya ilişŸkin çalışŸmalarının da Turkish Journal of Zoology adlı dergide yayımlanarak bilim dünyasınca kabul edildiğŸini ifade etti.

Dergide yayımlanan yazının hem yüksek lisans öğŸrencisi Hamidreza Rasouli hem de kendi adını taşŸıdığŸını dile getiren Murat ǖzbek, bulunduğŸu bölgeden esinlenerek tatlı su canlısına "Gammarus komareki aznavensiz" adını verdiklerini açıkladı.
- "Farklı isim de verebilirdik"
Türkiye'nin su ürünleri canlılarını geç keşŸfetmeye başŸladığŸını anlatan Murat ǖzbek, Anadolu'da bulunan birçok su canlısının da Avrupalılar tarafından isimlendirildiğŸini kaydetti.

Bir canlı tanımlandıktan sonra isminin değŸişŸtirilmesinin mümkün olamayacağŸını anlatan Prof. ǖzbek, şŸöyle konuşŸtu:
"Avrupalı bilim adamları Türkiye'yi bu konuda uzun süre arka bahçesi gibi değŸerlendirmişŸ. Avrupa'dan ülkemize gelip örnekleyip gitmişŸler. Türkiye'yi seviyorsa Anadolu'dan esinlenerek isim vermişŸler ama eski Bizans isimlerini verenler de olmuşŸ. O isim artık değŸişŸtirilemez. Urfa'da yaşŸayan bir balığŸa kurdistanacus adı verilmişŸ. O bulmadan sen bulursan adını da sen verirsin. Biz de İran ile tezat bir isim verebilirdik ancak bulunduğŸu bölgenin adını vermeyi uygun bulduk."
- "Ne işŸe yaradığŸı belki 30 yıl sonra anlaşŸılacak"
Gammarus komareki aznavensiz adlı canlının hangi işŸe yaradığŸını henüz bilmediklerini ancak bilimsel çalışŸmaların sürdüğŸünü dile getiren ǖzbek, "Biz temel bilimler yapıyoruz, faydası belki 30, belki 50 yıl sonra anlaşŸılacak" dedi.

Karidesle akraba olan bu canlının bir vücut sıvısı, enziminin gelecekte bir hastalığŸa ilaç olabileceğŸini aktaran Murat ǖzbek, bir canlı türünü tanımlamadan sağŸlayacağŸı faydaya da ulaşŸılamayacağŸını dile getirdi.
Toplumların uzun yıllar yılandan uzak durduğŸunu, korktuğŸunu hatırlatan ǖzbek, "Yılanlardan elde edilen etken maddeler bugün bazı kanser hastalarında kullanılıyor. Biz yaptığŸımız çalışŸmaları bilim dünyasına sunduk" diye konuşŸtu.


 
Kaynak: AA