Burhaniye’de Kantaron Yağı Geçim Kaynağı Oldu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, eski yıllarda ataların ürettiği kantaron yağı pek çok insana geçim kaynağı oldu.

Burhaniye’de Kantaron Yağı Geçim Kaynağı Oldu
İçine kantaron çiçeği konan cam kavanozlardaki zeytinyağları güneşte bekletilerek kırmızı renk alırken, hazırlanan ürün de satışa hazır hale geldi.
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Burhaniye ilçesinde, şifa kaynağı olan kantaron yağlarının üretim zamanı geldi. İçine kantaron çiçeği konmuş cam kavanozlardaki yemeklik zeytinyağı 45 gün süreyle güneşte bekletilirken, kırmızı renk alması sağlanıyor. Daha sonra da, süzüldükten sonra şişelenerek satışa sunuluyor. Kantaron yağının şifalı olduğunu anlatan Gıda Mühendisi Kazım Karabıyık, “2014 yılı kantaron yağı üretimine başladık. Haziran ayında toplanan çiçeklerle yemeklik zeytinyağlarını cam kavanozda buluşturduk. Ve şu anda kantaron yağımız kullanılmaya hazır. Atalarımızın dedelerimizin ürettiği gibi kantaron yağını üretiyoruz. Kendi bölgemizden topladığımız kantaron çiçekleriyle yemeklik zeytinyağını cam kavanozlarda bekletip kırmızı rengin oluşmasını bekliyoruz. Kantaron yağı hücre yenileyiciliğinin yanı sara mide yaralarına da çok iyi geliyor. Bunu kullandıkça insanlar faydasını göreceklerdir” dedi.

Kantaron yağı satıcısı Selin Alçay da, “Kantaron yağı halis saf zeytinyağından olmakla beraber, içinde karabaş otu ve kantaron otu vardır. Zaten yağa rengini veren madde de budur. Kantaron yağı her türlü mide rahatlıklarında kullanılabilir. Her sabah, aç karnına bir tatlı kaşığı içilebilir. Doktorlar fazlasını önermemektedir. Cilde uygulanabilir. Cilt rahatsızlıklarında, sivilceler de ve yanıklarda da kullanılır. Kantaron yağına her geçen gün ilgi artmaktadır. Bu sayede çok sayıdaki insana ekmek kapısı oldu. Satışlarımız, her geçen gün artmış bulunmaktadır” dedi.

Kaynak: İHA