Aydınlı Tabipler 112’ye Takviye İstedi

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, Aydın’da bir sağlık istasyonu başına düşen nüfusun 42 bin 539 olduğunu ifade ederek, Aydın’ın 112 sağlık istasyonu sayısı ve istasyon başına düşen nüfus bakımından Türkiye’de 64 sırada yer aldığını ve sırlamasının kötü olduğunu ifade etti.

Aydınlı Tabipler 112’ye Takviye İstedi

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın il başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında Aydın 112’nin istasyon ve araç bakımından Türkiye’deki iller arasında sıralamasının kötü olduğunu işaret ederek 112 acil sağlık istasyonların iyileştirilmesini ve en kısa sürede de araç takviyesi yapılmasını istedi. Başka meslek gruplarına yıpranma payının verildiği halde sağlık çalışanlarına verilmediğini kaydeden Aydın, şiddet ve taciz olayları ile karşılaşan ve zor ortamlarda sağlık hizmeti veren sağlıkçılara özlük haklarının ve yıpranma payı problemlerini çözülmesi gerektiğini belirtti.

112’yi niçin aradığını bilmeyenlerin sayıca çok olduğunu ve bu konuda toplumsal bilincin oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Aydın, “Ülkemizde kazalar ve acil dahili hastalıklarda yapılan bilinçsiz ve yanlış müdahaleler nedeni ile binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte veya sakat kalmaktadır. Kazalardan sonra meydana gelen ölümlerin yüzde 10’u ilk 5 dakikada, yüzde 50’si ilk 30 dakikada gerçekleşmektedir. Süratli ve bilinçli ilkyardım ile ölümlerin yüzde 15-18’ i, acil yardımla yüzde yüzde 20-25’i önlenmektedir. O nedenle acil vakalarında ilk ve acil yardımın önemi çok büyüktür. Ülkemizde acil vakalara ilk ve acil yardım hizmetleri 112 acil sağlık hizmetleri ile verilmektedir. Bu hizmetle halkımız herhangi bir acil hastalık veya yaralanma halinde 112 telefon numarası ile 112 komuta merkezini aramakta, aciliyetine karar verilen başvurularda belirtilen adrese en yakın acil yardım istasyonundaki ambulans ile sağlık ekibi olay yerine en kısa sürede ulaşarak hasta veya yaralıya acil müdahaleyi yapmakta ihtiyaç duyduğunda en yakın, uygun hastaneye nakletmektedir. 112 acil vakalarda amaç il merkezinde ki vakalar için ilk 10 dakikada, kırsalda ilk 30 dakikada müdahale etmektir” dedi.

“AYDIN’IN YANİ SIRALAMADA Kİ YERİ KÖTÜ”
Bir an önce acil sağlık istasyonları sayısının arttırılması gerektiğini de dile getiren Dr. Aydın, “Aydın ilinde 112 acil sağlık hizmetleri 1 komuta merkezi, il merkezinde 3, ilçelerde 21 olmak üzere toplam 24 acil sağlık istasyonunda, 427 personel, 51 acil yardım ambulansı ile verilmektedir. Aydın 112 komuta merkezine günlük 4 bin kadar ihbar gelmektedir. Yani Aydın 112’yi dakikada yaklaşık 5 kişi aramaktadır. Maalesef bu ihbarların yüzde 93’ü gereksiz aramalar olup, iş verimliliğini düşürmektedir. 2013 yılında Aydın 112 acil sağlık hizmetleri 60 bin acil vakaya müdahale etmiş olup 2014 yılında bunun 70 bin olması öngörülmektir. Aydın ilinin 112 acil sağlık hizmetlerinin mevcut durumunu Türkiye sağlık ortamında değerlendirecek olursak; Aydın ilinde 24 acil sağlık istasyonu mevcut. 1 istasyon başına düşen nüfus 42 bin 539. Aydın sahip olduğu 112 sağlık istasyonu sayısı ve istasyon başına düşen nüfus bakımından Türkiye’de en iyi 64. il durumunda. Yani sıralamada ki yeri kötü. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün istasyon sayısının 24’den 37 ye çıkarma hedefi olduğu belirtilmiş fakat 2002-2013 yılları içinde Aydın’da tamamlanan sağlık projelerine baktığımızda bunların arasında sadece 1 tane Kuşadası 112 Mehmet Akkuş acil istasyonu olduğunu görmekteyiz. 4 adet proje aşamasında 112 Acil Sağlık İstasyonu var ama ne zaman biteceği belli değil” diye konuştu.

“AMBULANS SAYISI BAKIMINDAN AYDIN 25. SIRADA”
Mevcut 112 sağlık istasyonlarının çoğunun fiziki koşullarının uygun olmadığını öne süren Aydın, “24 acil istasyonunun sadece 4 tanesi kendi binasında ve doktor kadrosu ile hizmet verirken, geri kalanlar hastanelerin, ASM’lerin, TSM’lerin, karakolların veya marketlerin belli bir bölümünde ki fiziki mekanlarda ATT sağlık çalışanları ile hizmet vermektedir. 112 acil istasyonlarının iç donanımlarında son zamanlarda iyileştirmeye gidilmiş olsa da bu istasyonların çoğu bulunduğu yerde geçici olup Aydın’da acilen ihtiyaç oranında tam donanımlı 112 acil istasyonları yapılmalıdır. Aydın’da 112 sağlık istasyonlarında 17 tanesi son 5 ay içinde alınmış olmak üzere toplam 51 ambulans ile hizmet verilmektedir. Ambulans sayısı bakımından Aydın ili Türkiye’de en iyi 25. il olup 112 ambulans başına düşen nüfus bakımından Türkiye ortalamasının altındadır” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DA YIPRANMA PAYI VERİLMELİ”
Aydın ilinin 112 acil ilk yardım ve sağlık hizmetlerinin alt yapısı, fiziksel donanımı, ve personel sayısının yetersiz olduğunu iddia eden Aydın, sözlerine şu şekilde devam etti: “112 sağlık istasyonlarında Aydın’da toplam 427 personel çalışmakta fakat sadece 4 tane 112 sağlık istasyonu doktor kadrolu hizmet verirken geri kalan 20 istasyonda ise ATT kadrolu hizmet verilmektedir. Tüm sağlık çalışanları 7 gün 24 saat çok yoğun bir şekilde ve büyük bir özveri ile bu hizmeti vermektedir. Bu sağlık çalışanlarının yemek ve dinlenme odaları, günübirlik şifai görevlendirmeler, hizmet içi eğitim, şiddet ve taciz, fazla ve yoğun mesai, özlük hakları ve mesleki yıpranma problemleri mevcut. Herhangi bir acil olay anında oraya sağlık çalışanları, polis, jandarma, itfaiye müdahale etmek, gazetecilerde bu olayı haber yapmak için gitmektedir. Yüzde 90 bu olay yerine ilk giden 112 sağlık çalışanları olmasına rağmen diğer tüm meslek gruplarına mesleki yıpranma payı verilirken sağlık çalışanlarına maalesef verilmemektedir”
“AYDIN’DA AMBULANS SAYISI ARTTIRILMALIDIR”
Sağlık çalışanlarının canı pahasına verdiği hizmetlere karşılık yeterli özlük hakları almadığını dikkat çeken Aydın, “Aydın’da 112 acil sağlık istasyonu sayısı il sağlık müdürlüğünün de belirttiği gibi acilen arttırılmalıdır. Mevcut 112 sağlık istasyonları kendi hizmet binalarında tam donanımlı olarak Aydın iline dengeli bir şekilde dağıtılmış şekilde hizmet verir hale getirilmelidir. 112 sağlık istasyonlarında hizmet veren ambulans sayısı arttırılmalıdır. 112 sağlık istasyonlarında çalışan doktor, ATT ve diğer sağlık çalışanlarının sayısı arttırılmalıdır. Bunların dinlenme, yemek, hizmet içi eğitim, çalışma koşul ve ortamları iyileştirilmeli, can güvenceleri sağlanmalı, tüm sağlık çalışanları ile birlikte mesleki yıpranma payı verilmelidir. Vatandaşlarımızdan 112 acil sağlık çalışanlarına yardım etmelerini, ne kadar acılı halde olsalar da sabır ve anlayış göstermelerini, 112 çağrı merkezini gereksiz ve asılsız vakalar için aramamalarını, sistemi gereksiz meşgul etmemelerini, 112 acil ambulanslarına trafikte hizmet vermelerini engelleyecek geciktirecek davranışlardan kaçınmalarını istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: İHA