Antakya'daki Zemin Çökmeleri

Hatay Büyükşehir Belediyesi, merkez Antakya ilçesi Güzelburç Mahallesi'nde 2007 yılından bu yana yaşanan zemin çökmelerinin nedenini belirlemek üzere bilim adamlarını kentte davet ederek çalışma başlattı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Öztürk, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Cenk Yaltırak, Mustafa Kemal Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semir Över'in de aralarında bulunduğu bilim adamlarının mahallede incelemelerde bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Galip Öztürk, Güzelburç Mahallesi'nde meydana gelen zemin çökmesi sorununu incelemek için 2007 yılında da bir ekiple ilçeye geldiklerini ve o günden bu yana iki proje hazırladıklarını kaydetti.

Öztürk, projelerin yetkili kurumlar tarafından yeteri kadar ilgi görmediğini belirterek, konuya sahip çıkan büyükşehir belediyesine teşekkür etti.
Cenk Yaltırak da sarsıntıların ve çökmelerin altında yapısal bir değişimin yattığını anlattı.
Yaltırak, bölgede birçok aktif fay hattının bulunduğunu ancak çökmelerin sebebinin bundan kaynaklandığını söylemenin mümkün olmadığını ifade ederek, iyi bir bilimsel araştırma yapılması gerektiğini bildirdi.
Kaynak: AA