600 Günde 6 Bin Hasta Kalp Hastası Şifa Buldu

Çorum Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Koroner Anjiografi ünitesi ile Kardiyovasküler Cerrahi Merkezi’nin kuruluşunun 2. yılı nedeniyle bir etkinlik düzenlendi.

600 Günde 6 Bin Hasta Kalp Hastası Şifa Buldu

Programa Vali Sabri Başköy, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Turgay Happani ve davetliler katıldı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, prangalarından kurtulan Türkiye’nin hedeflerine yürüdüğünü söyledi.

Üçüncü bin yılın başında 2002’de Türkiye’nin Türk siyasetini temize çektiğini, kodlarını, yol haritasını değiştirdiğini dile getiren Kafkas, bugün Türkiye’nin sağlık alanında dünyada parmakla gösterilen bir ülke konumuna yükseldiğini vurguladı.

Bunu kendilerine sahip çıkan ve her zaman destek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a borçlu olduklarını ifade eden Kafkas, Erdoğan’ın sağlıkta insan merkezli hizmetin mimarı olduğunu belirtti.

Üçüncü bin yılın başında ülkedeki hızlı değişime tanıklık ettiklerini dile getiren Kafkas, “Bu hafta ülke başbakanıyla tanışacak. Cumhurbaşkanlığı yemini yapılacak. Türkiye üçüncü bin yılın başında onurlu, haysiyetli yürüyüşünü insanı merkeze alan yürüyüşünü daha da güçlendirmek için yeni bir bismillah diyor. Biz geldiğimizde Türkiye işkenceler çekiyordu. Topraklarının yarısında olağanüstü hal vardı. Ev ödevleri alıyordu. Türkiye’de iki yıldır kan akmıyor. Birileri kaşıyor. Barış zor iştir. 40 yıldır akan kan durduruldu. Yeni dönemdeki bismillah çözüm sürecinin de kalıcı haline gelmesidir. Prangalarından kurtulan bir Türkiye hedeflerine yürüyor. Üniversitede kaybedilen yılların telafisini yapıyoruz. Üniversitemize herkes katkı vermeli. Üniversitemiz ne kadar gelişirse şehir gelişecektir. Demokrasi ve insan haklarını geliştirmeden hiçbir ülke kalkınamaz. Üniversite burada önemli bir gelenektir” dedi.

AK Parti Çorum milletvekili Murat Yıldırım ise, Türkiye’nin sağlıkta altın çağını yaşadığını belirtti.

İnsan sağlığının her şeyden önce geldiğini vurgulayan milletvekili Yıldırım, bir bireyin sağlıklı olmadığı müddetçe hiçbirşey yapamayacağına dikkat çekti.

Avrupa’dan Türkiye’ye gelip sağlık hizmeti almak isteyenler olduğunu anlatan Yıldırım, “Türkiye cazibe merkezi haline geldi. Üniversite sadece sanayi değil tüm kesimlerle entegre bir şekilde çalışıyor. 2023 vizyonuyla Türkiye sağlıkta da daha iyi bir atılım yapacak” ifadelerini kullandı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da, mazeret üretmeden işlerine odaklandıklarını belirterek, şimdi bunun meyvelerini toplamaya başladıklarını kaydetti.

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kısa sürede büyük bir mesafe kat ettiğini dile getiren prof. Dr. Reha Metin Alkan, 600 günde 6 bin kalp hastasının şifa bulduğunu açıkladı.

Kampus sorununu çözen üniversitenin 15 bin öğrenci sayısına ulaştığını, şehrin her paydaşıyla bir araya geldiğinin altını çizen Alkan, üniversitenin şehre büyük bir katma değer sağladığını vurguladı.

Çorum’u sevdiklerini ve bu sevgimize katkı sağlayan büyük bir iradenin yanlarında olduğunu anlatan Alkan, “Çorum’da büyük bir güç var. Her düzeyde inanılmaz bir destek alıyoruz. Mazeret üretmek değil, mazeret üretmeksizin işimize odaklandık. İmkansızlıklara rağmen 15 bin öğrenciye ulaştık. Daha önce bazı adımlar atılsaydı üniversite Çorum katma değer üreten bir bilim yuvasına dönüşecekti” diye konuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Turgay Happani, Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Koroner Anjiografi ünitesi ile Kardiyovasküler Cerrahi Merkezi’nin hizmete girmesinin ardından il dışına sevki yapılan kalp hastalarının yaşadığı çilenin sona erdiğini söyledi.

Merkez kurulmadan önce 3 binin üzerinde hastanın koroner anjiografi veya açık kalp ameliyatı gerekçesiyle il dışına sevk edildiğini açıklayan Dr. Happani, bugün ise sevk edilen hasta sayısının yılda 100 civarında olduğunu belirtti.

Merkez hakkında bilgiler veren Happani, “Kliniğimizde 8 kardiyoloji uzmanı, 6 kalp-damar cerrahisi uzmanı olmak üzere 14 uzman hekim, 57 yardımcı personel görev yapıyor. Merkezimiz yapılan başarılı koroner anjiografi ve açık kalp ameliyatlarıyla ülkemizde önemli klinikler arasına girmeyi başardı. Bu kliniklerimizde 2 yıl içerisinde 115 binin üzerinde poliklinik, 250 açık kalp ameliyatı, bin 400 damar ameliyatı, 100 kalıcı kateter uygulaması ve 4 bin 250 koroner anjiografi yapıldı. Bu sayede 6 bin hastamız şifa buldu” dedi.

Kardiyovasküler Cerrahı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Paç, kalp hastalıkları dünyada en sık görülen ölüm nedeni olduğunu belirterek, Türkiye’deki sağlıkta dönüşümle birlikte kalp hastalıklarının birinci önem arz eden program dahiline girdiğini bildirdi.

Merkezi bir çok ileri ülkede olmayan modern cihazlarla donattıklarını anlatan Prof. Dr. Mustafa Paç, “Biz Türkiye’nin kapı-balon mesafesi dediğimiz kalp krizinden hastanın ölmesini değil hastanın kalbini bozulmadan tekrar hayata döndürülmesini sağlayacak olan cihazlarla merkezi donatmayı amaçladık. Bu dünyada bir çok ileri ülkede bile rastlanılmayan çalışma idi. Bu Çorum’da gerçekleştirildi.

Bundan sonra Çorum sadece kendi hastasını tedavi eden değil çevreden ve dünyadan hasta alan bir merkez haline dönüşecek” dedi.

Konuşmaların ardından merkezin kurulmasında katkıda bulunan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ve Kardiyovasküler Cerrahı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Paç’a teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: İHA