Üzüm Üreticileri Dertli

Kilis’te üzüm üreticileri yabani hayvanlar nedeniyle bu yıl ürünlerinden zarar edeceği bildirildi.

Üzüm Üreticileri Dertli

Musabeyli İlçesine bağlı Kayapınar Köyü’nde üzüm bahçesi olan Ökkeş Aslantaş, tarım ürünleri ile uğraşan herkesin düşmanının çok olduğunu ifade ederek, “Bir yıllık emeğinizin karşılığını almadan ya ürününüzü soğuk, vurur, ya sıcak vurur. Eğer ikisi de olmaz ise bu kez yabani hayvanların saldırısına uğrar. Zaten kıt kanaat geçinen çiftçi nerede ise her yıl benzer sorunları yaşamaktadır. Bu yıl üzümlerimizi korumak için üzüm tiyeklerinin üzerlerine balık ağı ile sardım. Gündüzleri de bağın içerisinde idim, bütün tedbirleri almamıza rağmen kuşlar daha olgunlaşmamış koruk halindeki üzümleri yemeye başladı.

Bu tehlikeyi çeşitli tedbirler almamıza rağmen kısmi zararla atlattık. Bu kez olgunlaşan ile üzüm bağlarının üzerindeki üzümleri tilkiler yedi. Zarar büyük olmaya başlayınca bağımıza bekçi tutuk. Bu kez de zaman zaman geceleri domuzlar üzüm bağlarını tahrip etti. Bir çok üzüm üreticisi benim gibi mağdur durumdadır” dedi.

Astantaş, başta üzüm üreticileri olmak üzere bir çok üreticinin her yıl benzer mağduriyet yaşadığını, üreticinin düşmanının çok olduğunu ifade ederek, “Eğer bir yıl boyunca ürettiğiniz ürünleri koruyabiliyorsanız, belki biraz kar edebilirsiniz. Bu kezde tüccara malınızı satmakta zorlanırsınız. Sermayesinin altında fiyat verirler. Bu döngü nerede ise her yıl devam eder gider. Bu nedenle ben diyorum ki üreticinin düşmanı çok.”
Kaynak: İHA