(özel Haber) Uyuşturucu Bağımlılığı Giderek Artıyor

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Saime Esra Çöl, uyuşturucu madde kullanan kişilerin önce çevresinde değişiklikler yapıp yeni arkadaşlar edindiğini söyledi.

(özel Haber) Uyuşturucu Bağımlılığı Giderek Artıyor

Uzunköprü Devlet Hastanesinde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Saime Esra Çöl, çocuğunun uyuşturucu kullandığından şüphelenen aileler için uyuşturucunun belirtilerini açıkladı

Türkiye’de, son yıllarda eroinden sonra sentetik uyuşturucu ile bağımlılık tedavi kliniklerine başvuran kişilerin sayılarının arttığını belirten Çöl, şöyle konuştu: "Bu maddenin erişilebilirliğinin kolay olması ve toplum içinde yaygın olan maddenin zararsız olduğu yönündeki yanlış inanış nedeniyle bu uyuşturucunun popülerliği hızla artmıştır. Sentetik uyuşturucunun esrar ve diğer uyuşturuculara göre idrar tahlilinde tam olarak saptanamıyor olması onu popüler yapan nedenlerden bir diğeridir."
Gençlerde uyuşturucu kullanımını anlamanın kolay olmadığının altını çizen Saime Esra Çöl, uyuşturucu kullanan çocuklardaki belirtilerin çoğunun ergenlik dönemine özgü özelliklerle benzerlik gösterdiğini kaydetti.

Çocuğun uyuşturucu kullanmaya başladığında aile içi ve topluma karşı değişiklikler gösterdiğinin altını çizen Çöl, "Uyuşturucu madde kullanan kişiler ilk önce çevrelerinde değişiklik yapıp yeni arkadaşlar edinir. Duygusal dalgalanmalar görülür ve okul başarısı giderek düşmeye başlar. Konuşmada güçlük ortaya çıkabilir. Sarhoşluk halinde olduğu gibi konuşma peltekleşebilir" dedi.

Çocukların madde kullanımını engellemekte ailelere büyük rol düştüğünü vurgulayan Saime Esra Çöl, sözlerini şöyle tamamladı: "Günümüzde gençler arasında sentetik uyuşturucu madde bağımlılığı giderek artmaktadır. Bu maddenin kullanımının engellenmesinde anne ve babalara önemli bir rol düşmektedir. Bu konuda eğitim çok önemli. Anne ve babalar daha bilinçli bir şekilde çocuklarına yaklaşmalı ve sentetik uyuşturucu madde kullanımını önleyici önlemleri geliştirmek için profesyonellerden yardım almalıdır."
Kaynak: İHA