Bayramda İvriz'e 10 Bini Aşkın Ziyaret

Halkapınar ilçesine bağlı İvriz Mahallesi'ndeki, "dünyanın en eski tarım anıtı" kabul edilen Geç Hitit dönemine ait İvriz Kaya Anıtı ve İvriz su kaynağı, bayram tatili boyunca 10 binden fazla ziyaretçi aldı.

Halkapınar Belediye Başkanı Fahri Vardar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram nedeniyle 10 binden fazla yerli ve yabancı turistin İvriz'i ziyaret ettiğini söyledi.

Üç günlük bayram tatili boyunca 3 bin 500'ün üzerinde araç ve 10 binden fazla kişinin İvriz Anıt Sahası'na giriş yaptığını vurgulayan Vardar, şunları kaydetti:
''Burası tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile dolu. İvriz çayını besleyen doğal su kaynağı, mağaraları, alabalık restoranları, Millattan önce 8. yüzyıldan, yani Geç Hitit döneminden kalma dünyanın en eski ve ilk tarım anıtı İvriz Kaya Anıtı, manastırlar, kilise ve kale kalıntıları, Selçuklu mimarisi örneklerinden bir cami minaresi... Bu doğal zenginlikler ve kültürel unsurlar nedeniyle İvriz, yoğun turist çekiyor. İvriz'i gören bir daha gelmek istiyor.''
İvriz Kaya Anıtı'nda, Tuwana Kralı Warpalawas ve Fırtına Tanrısı Tarhunzas'ın kabartması bulunuyor. Luvi dilindeki hiyeroglif yazıda, "Ben hakim ve kahraman Tuwana Kralı Warpalawas. Sarayda bir prens iken bu asmaları diktim. Tarhunzas onlara bolluk ve bereket versin" sözleri yer alıyor.
Kaynak: AA