Güneydoğu çölden gelen toz bulutunun etkisinde

Afrika çölleri üzerinden gelen toz bulutu, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman'da yaşamı olumsuz etkiliyor.

Güneydoğu çölden gelen toz bulutunun etkisinde
Afrika çölleri üzerinden gelen toz bulutu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayatı olumsuz etkiliyor.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürü Abidin Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika çölleri üzerinden gelen toz zerreciklerinin bölgede etkili olduğunu söyledi. Toz taşınımının Mardin, Şanlıurfa, Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin tamamında görüldüğünü kaydeden Aydın, şöyle konuştu: "Güneyden esen rüzgarın hızı zaman zaman 50 kilometreye ulaşacak. Gece yarısından sonra rüzgarın etkisini kaybetmesiyle toz taşınımının sona ermesini bekliyoruz. Sıcaklıklar önümüzdeki 5 günde bölge genelinde 40 derece ve üzerinde seyredecek. Güneydeki ilçelerimizde ise ise sıcaklık 45 derece ve üzerinde olacak."

- Görüş mesafesini düşürüyor
Görüş mesafesinin de toz taşınımından olumsuz etkilendiğini anlatan Aydın, Mardin'de görüş mesafesinin 3 kilometrenin altına düştüğünü, bu nedenle bazı uçak seferlerinin uçuşların olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.

- "Çocuklar ve yaşlılar dışarı çıkmamalı"
Uzmanlar ise toz taşınımı nedeniyle solunum sistemi hastalığı olanlara, yaşlılara ve çocuklara dışarı çıkmamaları yönünde uyarılarda bulundu. Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş, tozlu havanın özellikle çocuklar ile yaşlıların risk altında olduğunu söyledi. Solunum sistemi ve damar hastalıkları yaşayanların bu tür havalarda ilaçlarını düzenli kullanması gerektiğini belirten Ateş, "Risk grubunda bulunan hastalar toz zerrecikleri nedeniyle ani ataklar geçirebilir. Bu hasta gurupları ile çocuklar ve yaşlılar dışarı çıkmamalıdır. Evlerinin pencerelerini dahi açmamaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA