Bursa'da Ulu Cami'nin 4'üncü Kapısı Yeniden Açılmak İsteniyor

Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan tarihi Ulu Cami'de hünkar mahfiline giriş kapısının yeniden hizmete açılması için çalışmalara başlanıldı.

Ulu Cami Dernek Başkanı İbrahim Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 tarihlerinde yaptırılan, 20 kubbeli 615 yıllık tarihi Ulu Cami'nin bilinmeyen 4'ncü bir kapısının ortaya çıktığını söyledi.

Yapılış tarihi bilinmeyen ve padişahların korunması için caminin güneydoğusuna yaptırılan hünkar mahfilinin, Sultan Mehmet Reşat'ın 1903 yılında yaptığı ziyarette çekilen fotoğraflarda yer aldığını anlatan Şahin, bu kapının zaman içinde yapılan düzenlenmelerle ihtiyaç olmadığı için kapatılarak mahfilin de depo olarak kullanılmaya başlandığını kaydetti.

Şahin, caminin özellikle cuma günleri çok kalabalık olduğuna vurgu yaparak, "Ulu Cami'nin üç kapısı bulunuyor ama namaz için gelenlerin sayısı özellikle cuma günleri artınca, namaz sonrası çıkışlarda zorluk yaşanıyor. Cenaze namazlarında, cemaat imamın çıkışı geciktiği için yarım saat bekliyor. Biz her cuma günü hünkar mahfili kısmını açıyoruz ve 60-70 kişi burada namaz kılıyor" dedi.

Bunun üzerine caminin 4'üncü kapısını açmak istediklerini dile getiren Şahin, "Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu caminin rölövesi bulunmadığı için projeyi kabul etmiyor. Şimdi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından rölöve çalışmaları yürütülüyor. Çalışmalar tamamlandığında umarım camimizin 4'üncü kapısı da açılır" diye konuştu.

Kaynak: AA