'Bonzai Bir Neslin Derin Yara Almasına Neden Olacak'

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, hedef kitlesi gençler olan bonzainin, bir neslin kalıcı psikolojik hasarla derin bir yara almasına neden olacağını bildirdi.

Prof. Dr. Ercan, yaptığı açıklamada "bonzai" isminin minyatür ağaçları tanımlamak için kullanıldığını, tamamen kimyasal olan uyuşturucu maddenin ise bazı bitkilerin ve genellikle bonzai ağacının yapraklarına emdirildiğini kaydetti.

Bonzainin esrardan daha fazla yan etkisi bulunduğunu, duyu organlarının algılama yeteneğini bozduğunu, olmayan şeyleri görüp hissedilmesine neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Ercan, şunları ifade etti:
"Yan etkileri çok ciddidir, ölümcüldür. En önemlisi sinir sistemine aşırı derecede toksiktir, kanserojendir ve kalp hastalığına yol açarak olarak ani ölüme neden olabilir. Hedef kitlesi gençler olduğundan bir neslin kalıcı psikolojik hasarla derin bir yara almasına neden olacaktır. Bu sentetik halüsinojen ürün, fare zehiri, bitkisel intektisitler, tarım ilaçları, jamaika bitkileri, kokain içermektedir. Diğer kalp damar hastalarından farklı olarak bonzai kullananlarda damarlarında darlıklar olmasa dahi kalp krizi ve ölüm tehlikesi oluşabilir."
Kaynak: AA