Birinci Dünya Savaşı'nın 100| Yıl Dönümü

Birinci Dünya Savaşı'nın başlarında Sırplar'ın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu yenilgiye uğrattığı Cer Muharebesi'nin 100| yıl dönümü nedeniyle savaşta hayatını kaybeden Sırp askerler için anma töreni düzenlendi.

Muharebenin yapıldığı ülkenin kuzeybatısındaki Cer Dağı'nda bulunan Cer Savaşı Anıt Mezarlığı'ndaki törene Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik, Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İriney, siyasetçiler, diplomatlar ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

İriney'in yönettiği ayinin ardından başlayan törende konuşan Başbakan Vuçiç, 100 yıl önce Birinci Dünya Savaşı'nın ilk muharebesinin yapıldığı ve yaklaşık 3 bin Sırp askerinin hayatını kaybettiği, 15 bine yakın askerin ise yaralandığı bu yerde bulunmanın kolay olmadığını söyledi.

''Sırbistan ve bizler o gün, kendimizi savunarak, özgürlüğümüzü savunarak, ülkemizi savunarak var olduk'' diyen Vuçiç, ''Cer Muharebesi'nin ardından, özgürlüğe inanan herkes Sırbistan'a da inanmıştı. O gün burada Sırplarla birlikte, Çekler, İtalyanlar, Slovenler ve daha birçok farklı milletten insan da savaşmıştı'' ifadesini kullandı.
Vuçiç, sözlerine şöyle devam etti:
''Onların o günkü inancı sayesinde biz bugün Sırbistan'a sahibiz. Onlar 100 yıl önce bu ülke için nasıl mücadele ettilerse biz de bugün ülkemiz için böyle mücadele etmeliyiz. Sırbistan için çalışmak ve yaşamak bize zor gelmeyecek. Onu ayağa kaldırmak, yeniden inşa etmek ve hak ettiği yere, Avrupa'ya geri getirmek zor gelmeyecek. Bunu yaparken de zor günler geçiren, herkesin unuttuğu ve karşı tavır aldığı dostlarımıza, Rusya'ya da sırtımızı çevirmeyeceğiz.''
Cer Muharebesi'nde mücadele edenlerin ''Uğrunda ölünebilecek ülkeden, uğrunda yaşanabilecek bir ülke yaratma'' hayalinin, bugünkü neslin de hayali olduğunu ve bugün yeniden insanların Sırbistan'a inandığını vurgulayan Vuçiç, ''Zaman Sırbistan için dik durma zamanıdır. Zaman, yakınmaya ve dert yanmaya son verip, ülkemiz için doğrulma ve çabalama zamanıdır'' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA