Uyuşturucu Testine Girenler Tuvalete Bile Gözetmenle Girecek

Sağlık Bakanlığı, uyuşturucu testi yapılan laboratuvarlarda numune alınması, saklanmasına ve taşınmasına yönelik yeni düzenlemeler getirdi.

İdrar numunesinin değiştirilmesi veya içine yabancı madde eklenmesini önleyecek tedbirler alınacak, gözetim görevlisinin gözetimini kolaylaştıracak ayna ve benzeri düzenekler yerleştirilecek.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yasadışı ve kötüye kullanılan ilaç ve madde analizi yapan tıbbi laboratuvarlar ile madde bağımlılığı teşhis ve tedavi merkezlerindeki tıbbi laboratuvarların çalışma usul ve esasları hakkında genelge yayınladı. Genelgeye göre, hekim veya resmi kurumlar tarafından tetkik yaptırması gereken kişi, numune kabı almak üzere ilgili birime başvuracak. Daha sonra gözetim görevlisinin gözetiminde kimlik kontrolü yapılacak. İdrar numunesi verme süreciyle ilgili bilgiler anlaşılır bir şekilde kişiye ifade edilecek, belirlenen koşullarda numune vermeyi kabul ettiğine dair "Denetimli Serbestlik Kapsamında Gözetim Altında Numune Toplama Formu" form imzalatılacak. Yasal olarak gereken koşullarda formu kişini yasal vasisi de imzalayabilecek.

Numune kabının güvenliğini sağlamak için gerekli kayıt ve uyarılar yapıldıktan sonra kişi idrar kabını teslim alacak.

TUVALETE AYNA YERLEŞTİRİLECEK
Numune alma yeriyle konusunda idrar numunesinin değiştirilmesi veya içine yabancı madde eklenmesini önleyecek fiziki ve güvenlik tedbirleri alınacak. Kişinin idrar verme alanında su, sabun, diğer temizlik veya kimyasal maddelere ulaşmasını engelleyecek tedbirler alınacak. Numune alınan yere, gözetim görevlisinin gözetimini kolaylaştıracak ayna ve benzeri düzenekler yerleştirilecek. Gözetim görevlisine hangi tarihte görevli olacağı konusunda önceden bilgi verilmeyecek, bilgilendirme günlük yapılacak.

Kişi, gözetim görevlisi ile numune alma odasına ya da tuvalete gidecek ve gözetim görevlisi eşliğinde numunesini verecek. Gözetim görevlisi, numune verme sırasında, kişinin idrar numunesine müdahale edip etmediğini gözleyecek, müdahale olursa veya şüphe doğarsa bunu numune kabul birimine bildirecek.

NUMUNE KAPLARININ ANAHTARI TAŞIYAN PERSONELDE OLMAYACAK
Laboratuvar sorumlusunun belirlediği eğitilmiş görevli tarafından idrar alımını takiben azami 4 dakika içinde idrar sıcaklık ölçümü yapılacak ve kayıt altına alınacak. İdrar numuneleri, gözetim görevlisi gözetiminde kişi tarafından numune kabul birimine teslim edilecek. Kurum içerisinde gözetim görevlisi haricindeki personel tarafından yapılacak numune taşıma işlemleri, kilitli çanta, kap ve kutu ile yapılacak. Bunların anahtarları numuneleri taşıyan personelde bulunmayacak.

Bu testleri yapan laboratuvarlar, biyogüvenlik düzeyi açısından belirli bir standartta sahip olacak. Tetkik sonuçları yazılı veya sözlü olarak kişiye bildirilmeyecek, sadece analizi isteyen kurum veya hekime rapor verilecek. Böylece, ilgili birim dışındaki diğer hekim ve personelin otomasyon sistemi üzerinde sonuçlara erişimi engellenmiş olacak

Kaynak: İHA