Resimli Deney Hayvanları Terimleri Sözlüğü Çıktı

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Resimli Deney Hayvanları Terimleri Sözlüğü'nün çıktığını söyledi.

Resimli Deney Hayvanları Terimleri Sözlüğü Çıktı

Prof. Dr. Yakıncı, sözlükteki terimlerin Türkçe kullanılmasına özen gösterildiğini ifade ederek, "Deney hayvanları, bilimsel araştırmalarda önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca son yıllarda deney hayvanlarının kullanımı ile ilgili önemli düzenlemeler yapılması, araştırma ve yayınlarda sertifika ve "Etik Kurulu" raporu istenmesi gibi uygulamalar, bu alandaki çalışmalara belli bir düzen getirmiştir. Ancak deney hayvanları alanında eksik olan husus, Türkçe terimlerin kullanımın yok denecek kadar az olmasıdır. Bu nedenle, Türk Dil Kurumunun son yıllarda çeşitli alanlarda hazırlamış olduğu terim sözlüklerini de dikkate alarak, Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü tecrübemizle Deney Hayvanları Terimleri Sözlüğünü hazırlamaya karar verdik" dedi.

Deney hayvanlarının ilaç ve araştırmaların gelişmesinde önemli olduğunu kaydeden Yakıncı, "Biz birçok ilaç kullanıyoruz. Bu ilaçlar ve araştırmaların gelişmesinde özellikle deney hayvanları çok önemli. Bir ilacı insanlara vermeden önce muhakkak ki deney hayvanlarına veriyoruz. O deney hayvanların üzerinde yan etkisi olan ilaçları, insanlara vermiyoruz. İlacı önce insanlarda denemek diye bir şey söz konusu olamaz. Deney hayvanları sözlüğü de, 5 bin 500 terim içeriyor. 31 bilim adamı bu işe katkı verdi" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA