Niksar’da Afrika Hastalığı Tehdidi

Tokat’ın Niksar ilçesinde büyükbaş hayvanlar üzerinde etkili olan “nodüler exanthemi” olarak bilinen “Afrika hastalığı” ile mücadele çalışmaları sürüyor.

Niksar’da Afrika Hastalığı Tehdidi

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “lumpy skin disaase, sığırların nodüler exanthemi” olarak bilinen, Türkçeye çevrilmiş şekli ile “yumrulu deri hastalığı” ile ilgili olarak çalışmalar başlatıldığı bildirilirken, hastalık nedeniyle ölüm oranı düşük olup ancak hastalığın tedavisinin bulunmadığı kaydedildi. Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi: “Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılama çalışmalarıdır. Hastalığın bulaşma kaynağı sinekler olup sinek mücadelesi de korumada önemli bir yer teşkil etmektedir. Hastalıkla ilgili gelen ihbarlar titizlikle değerlendirilip hastalık şüphesi ile alınan numuneler Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmiştir. Hastalığın yayılmasını önlemek için tedbiren ilçemizdeki hayvan pazarı geçici olarak kapatılmıştır. Hastalığın yayılma ihtimaline karşı ilçede aşılama çalışmaları devam ediyor.”
Niksar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce ilçede bugüne kadar 15 bin adet büyükbaş hayvanın aşılandığı ve aşılama çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiği, aşılama çalışmalarını müteakiben hayvan pazarının tekrar açılacağı kaydedildi.
Kaynak: İHA