Mşü’de Doluluk Oranı Yüzde 90

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, yüzde 90 doluluk oranını yakaladıklarını belirterek, MŞÜ'nün bilinçli bir şekilde tercih edildiğini vurguladı.

Mşü’de Doluluk Oranı Yüzde 90

MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, makamında düzenlediği basın toplantısında; tercihler, öğrenciler, öğretim üyesi ve öğretim görevlileri ile yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Muş Alparslan Üniversitesi'nin özgür bir üniversite olduğunu belirten İnanç, “Sonuna kadar herkese saygı duyan, herkese eğitim ve öğretimden maksimum derecede faydalanması için imkan veren bir üniversiteyiz. Ama bir başka şey daha var. Birilerinin özgürlük adına öğrencilerimizin özgürlük alanını daraltma imkanına azla izin vermeyiz. Öğrencilerimiz tarafından en fazla tutunan yönümüz bu. Bizim üniversitemizde hiç kimse bir başkasının hayatını zindan edemez. Herkese saygılıyız ama herkesin özgürlük alanı bir başkasının özgürlük alanına kadar sınırlıdır. Her ortamda söylüyorum, bir kez daha söylüyorum. Bütün öğrencilerimiz başta olmak üzere, üniversitemiz paydaşlarının herhangi birisinin üzerinde bir tehdit unsuru varsa, yönetim olarak bu tehdit unsuru bizim üzerimizdedir. Böyle bir şeye asla imkan vermeyiz. Muş Alparslan Üniversitesi özgür, güvenli, kaliteli eğitim hedefleri olan, değerli kadrosu olan bir üniversitedir. Bu yüzden üniversitemiz tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

“ŞEHRE SİNDİRE SİNDİRE YAYILIYORUZ”
Muş'un konumu itibari ile büyük bir üniversiteyi kaldıramayacağını belirten Rektör İnanç, “Şu anda yaklaşık 200 araştırma görevlimiz yüksek lisans yapıyor. 2016'dan itibaren bunların geri dönüşleri hızlı bir şekilde başlayacak. O zaman İletişim Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nin diğer bölümleri başta olmak üzere birçok yeni bölümler açacağız. Zaten bizim yükümüzü taşıyamayan bir şehir var. O nedenle çok yüklenemiyoruz. Belki Türkiye'de Muş bu anlamda ilktir, birinci sıradadır. Üniversiteden şikayet edilen ildir. Niye siz bu kadar büyüdünüz, niye bu kadar öğrenci aldınız? Biraz daha olgunlaşsın istiyoruz. Şehre sindire sindire yük oluyoruz. Geçen sene 9 bin bandında olan öğrenci sayımız, bu sene on bin. Hadi bakalım ne olacak şimdi. Bakıyoruz personelimiz bile ev bulmakta zorlanıyor. Dolayısıyla şehirdeki paydaşlarımızdan beklentimiz, bizi geriye çekmesinler. Şehre gerçekten pozitif katkı sağlayan bir kurum var. Ulaşımdan tutun, barınmadan tutun, sosyal alanlardan tutun tüm alanlarda öğrenciyi burada tutmak şehrin işidir. Biz bugüne kadar vaad edilen her şeyi yaptık. Öğrenci geliyorsa burada ev ile ilgili sıkıntı yaşıyorsa, ulaşımda sıkıntı yaşıyorsa doğal olarak bırakıp gider. Bu açıdan hızlı bir yapılanmadan ziyade, sindire sindire gidiyoruz. Biz bu sene öğrencimizi on bin değil on iki bin yapabilirdik. Ankara'da Kredi Yurtlar Kurumu ile görüşüyoruz. Yeni bin kişilik bir yurt yapımı için. Şu andaki yurt, merkezdeki toplam yurt kapasitesi 2 bin 200 civarı. Oysa bizim on bin öğrencimiz var. Bunun yüzde 30'u Muşlu. 4 bin düştüğünüzde 6 bin kişi kalıyor. Oysa yurt kapasitesinin şehir dışından gelen öğrencinin sayısal olarak yüzde 50'nin üzerinde olması gerekiyor. Bir taraftan da özel yurtlar, evler olacak, doğal olarak. Ama her alanda gelişmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZDEN HİÇBİR ŞEY ESİRGEMEDİK”
Her alanda planlı çalışmalar yaptıklarını kaydeden İnanç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bütün mekanlarımız şu anda fazlasıyla var. Kampus olarak öğrencilerden hiçbir şey esirgemedik. Bizden kaynaklı sorunla giden hiçbir öğrenci yok. Çevresel şartlardan dolayı giden öğrencilerimiz var. Her iki birimimizle görüştük, gerek valimizle, gerek belediye başkanımızla. Mevcut hattaki araç sayısının arttırılması gerekir. Güzergahın yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Biz iki alternatif sunuyoruz. Bir İstasyon Caddesi, bir de Cumhuriyet Caddesi. Diğer güzergah problemi ise Çiftlik’ten buraya. Şu anda öğrenci gelebilmesi için iki araç değiştiriyor. Bu güzergah sorununun çözülmesi lazım. Otobüslerin aşırı yolcu alması mutlaka önlenmelidir. Bunların kontrol edilmesi gerekiyor. Otobüslerin saatinde kalkmaması da sorun. Otobüs boş bile olsa saatinde kalkacak. Bu da belediye ile ilgili bir sorun. Şoförlerin öğrencilerle diyaloglarındaki sorun. Bu mutlaka çözülecek. Biz hep ‘müşteri velinimetimizdir’ diyen bir kültürün ürünüyüz. Otobüse binen öğrenci olsun, personel olsun müşteridir.”

“YÜZDE 90 DOLULUK ORANINA ULAŞTIK”
Muş Alparslan Üniversitesi'nin rekor kırdığını vurgulayan İnanç, “Devlet üniversitelerinin içinde yüzde 80'nin altında doluluk oranı olan 20 üniversiteden 15 tanesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da. Ama Muş Alparslan Üniversitesi’nin doluluk oranı yüzde 90. Bunu bilinçli tercihe bağlıyorum. Yüzde 90 doluluk oranı küçük bir şey değil. Vakıf üniversitelerinin doluluk oranı yüzde 60'lara düştü. Bizim toplam lisans kontenjanımız bin 540 kişiydi, bunlardan 130 kişi boş kaldı. Fen Bilgisi, İktisat ikinci öğretim, İşletme birinci ve ikinci öğretimde biraz boşluğumuz var. Ön lisans, yani iki yıllık programlarda toplam kontenjan oranımız bin 745 idi. Bunun Muş merkezde 169'u boş kaldı. Malazgirt'in kontenjanı 275 idi, 33 kişi boş kaldı. Toplamda 3 bin 285 kontenjan ilanımızdan 332 kişi boş kaldı. Toplam doluluk oranımız da yüzde 90 olarak gerçekleşti. Ayrıca 400 kişi öğretmen adayı olarak pedagojik eğitim alıyor. 80'er kişilik 5 ayrı sınıfta 400 öğretmen adayı şu anda pedagojik eğitim alıyorlar. 2014-2015 eğitim öğretim yılında bin kişilik pedagojik kontenjanı talep ettik” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA