Mimar Sinan'ın Yapısı, Vatandaşın Önerisiyle Kurtarıldı

Lüleburgaz Belediyesi, 443 yıl önce Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki hamamı restore etti.

Belediye Başkanı Emin Halebak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyon için 2 milyon 395 bin 240 liranın harcandığını söyledi.

Hamamın uzun bir süre atıl kaldığını, bakımsızlık nedeniyle yapının yıprandığını ve çöktüğünü belirten Halebak, şöyle konuştu:
"Vatandaşımız, 'Başkanım külliyeyi satın alalım, kurtaralım' dedi.

'Buraya kent müzesi ya da başka bir şey yapalım ama burasını kurtaralım' dediler. Bunun üzerine biz de çalışmaya başladık. Burası kişilere aitti. Belediye meclis kararı aldık. Bu tabii 7-8 yıllık bir süreç. Kolay değildi. 450-500 yıllık bir yapıyı Lüleburgaz halkına kazandırma projesiydi. Külliyedeki hamamın restorasyonu 2 yıllık bir süreçte tamamlandı."
Halebak, restorasyon sırasında alandan 70 kamyon moloz çıkarıldığını, bunun da yıllar içerisinde bölgeye başka yapılar yapıldığını gösterdiğini, bu yapıların hepsinin yıkıldığını vurguladı.
Restorasyonu yapılan hamamın meclis, fuaye ve toplantı salonu olarak kullanılacağını ifade eden Halebak, şunları kaydetti:
"Mesleğinin zirvesine çıkmış olan Mimar Sinan'ın yaptığı bu yapı, bugünün tüm ihtiyaçlarına ve fonksiyonları cevap veriyor. Bu demektir ki vizyon olarak fikir olarak ve sanat olarak bu yapı 450 yılı aşacak özelliklere sahip. Bugün hala tüm ihtişamıyla karşımızda duruyor. İçeriye giren herkes yapıyı hayranlıkla izliyor."
Kaynak: AA