Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy Açıklaması

Bursa’dan İstanbul’a sefer yapan Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi’ne ait Emir Sultan yolcu feribotunda yaşanan kazayla ilgili açıklama yapan Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği (BURULAŞ) Genel Müdürü Levent Fidansoy, sefer yapan geminin Türkiye’deki en genç ve sağlam gemi olduğunu söyledi.


BURULAŞ’a ait BUDO Mudanya İskelesi'nde basın açıklaması yapan Fidansoy, 15 kişinin yaralandığı gemi kazasıyla üzücü bir olay olduğunu söyledi.

Emir Sultan isimli yolcu gemisinin Türkiye’deki en genç ve sağlam gemi olduğunu ifade eden Fidansoy, 2008 model olduğuna dikkat çekti. Kırılan camdan dolayı yaralanan vatandaşlara bir kez daha geçmiş olsun dileklerini ileten Fidansoy, “Dün saat 16.30 ve 18.15’te sefer yapan deniz otobüslerimiz bir sıkıntı yaşamadan iskelelerine yanaştı. O zamana kadar hava muhalefetinde bir sıkıntı yoktu. Mudanya İskelesi'nden kalkan Emir Sultan isimli deniz otobüsümüzün, saat 19.00 sıralarında dalgadan dolayı iskele baş omzundaki camı kırıldı. Bu kırılan cam kesinlikle keskin olmadığı halde önde oturan vatandaşlarımızın üzerine geldiği için bir panik yaşanmıştır. Kaptanımız büyük bir soğukkanlılık göstererek gemiyi Mudanya’ya geri getiriyor. Gemide şu anda başka bir hasar yok. Cam değişerek seferlerine devam edebilecek” diye konuştu.

“BÜTÜN YOLCULARA YETECEK CAN YELEĞİMİZ VAR”
Hava muhalefetinden dolayı bütün seferlerin iptal edildiğini açıklayan Fidansoy, “Can yeleklerinin kaptan, 'Gemiyi terk ediyoruz' dedikten sonra giyilmesi gerekiyor ama camın kırılması ile vatandaşlar bir panik içerisinde can yeleklerini giymeye çalışmış. Vatandaşlar panikten dolayı can yeleklerinin eksik olduğunu ve bir kullanım talimatı olmadığını ifade ediyor ama bütün yolculara yetecek kadar can yeleğimiz vardı. Bununla ilgili kullanım talimatları da geminin her yerinde asılıydı. Gemimizdeki bütün mürettebat da soğukkanlılıkla elinden geldiğince vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştı. Gemi mürettebatımızda sağlık personeli olmamasına rağmen bütün ekip sağlık eğitimlerini tamamlamıştır. Yaralananlara ise, gemi iskeleye geldikten sonra hazır bulunan 112 Acil Servis ekipleri ilk müdahaleleri yapılmıştır. Böyle durumlarda biraz daha sakin olmalıyız” dedi.

Olay esnasında dalgaların 10-15 dalga boyunda olduğunu ve bununla beraber hızlarını azalttıklarını ifade eden deniz otobüsünün kaptanı Mehmet Şahin ve Makine Enspektörü Erol Kaymak, “Hızımız 13 mil civarındaydı ve yaşanabilecek her olaylara karşı bütün mürettebatımız eğitimlidir. Yaşanan panik esnasında bütün yardımları soğukkanlılıkla vatandaşlarımıza aktardık” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA