Bu Peynir Küpte Yapılıp, Toprağa Gömülüyor

Giresun’un Şebinkarahisar yöresine özgü olan küp peyniri lezzetli olduğu kadar hazır hale gelmesi de 5 ay sürüyor.

Bu Peynir Küpte Yapılıp, Toprağa Gömülüyor
Kilosu 30 TL’yi bulan küp peynirinin yapımına ise bu günlerde başlandı. Şebinkarahisar’ın küp peynirinin lezzetini bilenler ise sipariş vermeye başladığı belirtiliyor.
Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde doğal yollardan yapılan ve küplere konularak toprak altında saklanan küp peynirleri hazırlanmaya başlandı.

Şebinkarahisar ilçesinde geçimini hayvancılıkla geçiren aileler tarafından hazırlanan inek, koyun ve keçilerden üretilen beyaz peynirlerinin kilosu 10 ila 15 TL’den satışa sunulurken, bu fiyatlar küplere konularak yapılan küp peynirlerinde kilosu 30 TL’yi buluyor.

Şebinkarahisar İlçe merkezinde ve köylerde geçimini hayvancılıkla geçiren üreticilerin inek, koyun ve keçilerden ürettiği beyaz peynirler, küplere konularak toprak altında saklanıyor. Yaklaşık 5 ay toprak altında tutulan küplerdeki peynirlerin hem daha iyi korunması hem de sağlıklı olması sağlanıyor.

Plastik kaplara konularak yapılanlara göre daha sağlıklı olan peynirler, mayıs aylarında piyasaya çıkarılırken ekim ayına kadar devam ediyor. Gurbetçilerin yoğunlaştığı aylarda fiyatları artan beyaz peynirler ilçe pazarında satışa çıkarıldığı gibi bazı üreticilerin sipariş aldığı da ifade ediliyor.

Oldukça sağlıklı olan küp peynirleri için, özellikle gurbette yaşayan Şebinkarahisarlılar tarafından rağbet görüyor.
Kaynak: İHA