Batı Afrika'daki Ebola Salgını

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika'da bugüne kadar binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ebola salgını dolayısıyla uluslararası seyahat ve ticarette herhangi bir yasaklama tavsiyesinde bulunulmadığını bildirdi.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Ebola virüsünün uçak seyahati sırasında bulaşma olasılığının "çok düşük" olduğu kaydedildi.
Ebola'ya neden olan virüsün, sudan veya havadan geçmediği, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayıldığına işaret edilen açıklamada, salgının yaşandığı ülkelere seyahat edenlerin virüs taşıyan insanlarla temas kurmaktan kaçınması ve el yıkama gibi hijyen uygulamalarına dikkat etmesi istendi.
Ebola virüsü taşıyan hastaların genellikle seyahat edemeyecek kadar kötü hissettikleri belirtilen açıklamada, Liberya, Gine ve Sierra Leone'de virüsün daha çok hastaya bakan aile bireylerine veya cenaze hazırlıkları ve gömme törenleri sırasında gerekli önlemleri almayan insanlara bulaştığı kaydedildi.
Virüsün bulaştığı diğer önemli alanın ise sağlık merkezleri olduğuna işaret edilen açıklamada, Nijerya'daki vakaların Lagos havalalanına inince hastaneye kaldırılan bir hastayla doğrudan temas kuranlar olduğu ifade edildi.
- Hastalık, belirtilerinden sonra bulaşıyor
Bir hastanın virüsü ancak hastalık belirtileri göstermeye başlayınca bulaştırabileceğine dikkati çekilen açıklamada, ilk belirtilerin ateş, güçsüzlük hissi, kas, baş ve boğaz ağrısı olduğu kaydedildi.
Havaalanlarındaki çıkış noktalarında tarayıcılarla yüksek ateşi olan hastaların tespit edilerek yolculuklarına izin verilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, DSÖ'nün, Ebola Acil Durum Komitesi'nin görüşleri doğrultusunda, uluslararası seyahat ve ticarette herhangi bir yasaklama tavsiyesinde bulunmadığı bildirildi.

DSÖ, herhangi bir kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve seyahat firmaları bu ülkelere yapılan pekçok uçak seferini iptal etmişti.
DSÖ, Batı Afrika'daki Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya'da Ebola salgınında 13 Ağustos'a kadar bin 145 kişinin öldüğünü bildirmişti.
Kaynak: AA