Altınla ilgili şoke eden uyarı

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, altında ayar kontrolünü konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Altınla ilgili şoke eden uyarı
Bazı şirketlerin kendi mücevherini kendisinin denetlediğini söyleyen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı İşler, "Mal uçakta iken, fiziki kontrol yapmadan rapor veriliyor. Özel ayar evleri izni sakıncalı bir noktaya doğru gidiyor" dedi.

Habertürk'ün haberine göre; İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, 2007 yılında ihracat ve ithalat işlemlerini hızlandırmak için verilen özel ayar evleri kurma izninin sakıncalı bir noktaya geldiğini, özel ayar evlerinin, mal uçakta iken, fiziki kontrol yapmadan analiz raporu düzenlediklerini ileri sürdü.

İşler, ayar kontrolünün sadece İstanbul Kuyumcular Odası veya Darphane gibi bağımsız bir kuruluş tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Norayr İşler, yurtdışından ithal edilen veya dışarıya ihraç edilen altın, gümüş ve kıymetli taşların beyan edilen ayar ve karatta olup olmadığının ekspertiz raporuyla analiz edildiğini vurguladı.

14 ayar olduğu beyan edilen altının gerçekten 14 ayar olup olmadığına ilişkin analizin daha önce sadece İKO bünyesindeki ayar evi tarafından yapıldığını kaydeden İşler, 2007 yılında tebliğ çıkartılarak, ihracat ve ithalat işlemlerini hızlandırmak amacıyla özel ayar evleri kurulmasına izin verildiğini söyledi.

23 AYAR EVİ VAR
Şu anda sektörde İstanbul Altın Borsası ve İKO ile birlikte toplam 23 ayar evi bulunduğunu kaydeden İşler, bazı firmaların kendi ithal ettikleri ürünlerin analizini kendi ayar evlerinde yaptırdıklarını, ancak bunu yaparken fiziki kontrol yapmadıklarını ileri sürdü.

İşler, bazı ayar evlerinin mal daha uçakta iken, henüz malı görmeden analiz yaptıklarını iddia etti. İşler, Türk kuyumculuk sektörünün Anadolu'da 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, 2.2 milyar dolarlık ihracat, 30 bini aşan firma sayısı ve 1 milyona yakın doğrudan istihdam potansiyeliyle ülkenin önemli bir endüstri kolu olduğunu vurguladı.