Alman Büyükelçi Bakanlık'ta hesap verdi

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye'nin Almanya tarafından dinlendiği iddialarıyla nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri'nden yapılan açıklamada “Dinleme iddiaları doğruysa vahim bir durum vardır” denildi.

Alman Büyükelçi Bakanlık'ta hesap verdi
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Büyükelçi Eberhard Pohl, bakanlık yetkilileriyle görüştü.

Dışişleri Bakanlığı’ndan da konuyla ilgili yazılı açıklama geldi.

Açıklamada, Alman basınında önceki gün Federal İstihbarat Teşkilatı'nın Türkiye'ye yönelik faaliyetlerine ilişkin yer alan iddiaların kaygı verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bu iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımından açıklanması gereken vahim bir durum bulunmaktadır" denildi.

Dostlar ve müttefikler arasında karşılıklı güven ve saygının esas olması gereken bir ortamda bu tür uygulamaların hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, Türkiye ile Almanya arasında tarihi derinliğe sahip dostluk ve "müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmayan" bu uygulamanın, uluslararası güvenliği ve istikrarı tehdit eden gerçek sınamalarla ortak mücadeleye zarar vereceğinin bilinmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Alman basınında yer alan iddialar konusunda Almanya makamlarının resmi ve tatminkar bir açıklama sunması ve iddialar doğru ise bu faaliyetlerin derhal sona erdirilmesi beklenmektedir.

Bu konudakigörüş ve beklentilerimiz bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Almanya Büyükelçisi'ne de kuvvetle vurgulanmıştır."

Alman Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat servisi BND'nin hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerini yürütmeye devam ettiğini yazmıştı.

Alman Büyükelçi Bakanlık'ta hesap verdi