Afganistan'da İç Savaşlarda Öldürenlerin Fotoğrafları Sergileniyor

Afganistan'da yaklaşık 40 yıldır devam eden iç savaşlar ile Sovyetler Birliği ve ABD işgallerinde öldürülen binlerce kişinin fotoğrafları, başkent Kabil'in Darul Aman bölgesindeki sokaklarda sergileniyor.

Sergiyi düzenleyen Afganistan Adalet Arayanlar Derneği Başkanı Veda Ahmadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada Sovyetler Birliği'nin işgalinden bu yana işlenen cinayetlerin unutulmaması için her yıl savaşlarda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını sergilediklerini söyledi.

Ahmadi, "İç savaşlarda yakınlarını kaybedenlerle sürekli temas halindeyiz. Savaş suçluların yargılanması için belge topluyoruz. Bir gün savaş suçluların bulunmadığı bir hükümetin kurulacağına ve savaş suçlularının mahkeme karşısına çıkarılacağına inanıyorum" dedi.

Halkın artık savaş suçlularına destek vermemesi gerektiğini vurgulayan Ahmadi, ülkedeki sorunların yabancılar tarafından değil, ancak Afganların ayağa kalkmasıyla çözülebileceğini kaydetti.

Savaşlarda ailesinden üç kişiyi kaybeden Fraidoon İbrahimi de "Yüzlerce Afganı öldürülenlerin artık yargılanması gerek. Savaş suçluları hala dışarıda geziyor. Artık adalet yerini bulmalı" diyerek tepkisini dile getirdi.
Afganistan İnsan Hakları Komisyonu, üç yıl önce ülkedeki iç savaşlarda işlenen suçlarla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlamış ancak Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ülkedeki savaş suçluları hala çok güçlü olduğu için raporun yayımlanmasına izin vermemişti.
Son 10 yılda ortaya çıkarılan 180 toplu mezarda Sovyetler rejimin desteklediği hükümetler, savaş liderleri ve Taliban tarafından öldürülen binlerce kişinin cesedi bulunmuştu.
Kaynak: AA