Organ Nakli Bekleyen 30 Bin Kişiye Müjde

Yedi federasyondan oluşan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen organ bağışı kampanyasına destek amacıyla Kütahya’nın ilçesi Simav'da bir araya geldi.


Simav Muhtarlar Derneği’nin önderliğinde kaymakamlık ve belediyenin desteklediği toplantıya, organ bağışı kampanyasında ülke genelinde önemli başarılara imza atan İzmir İl Sağlık Müdürü ve Ege Bölgesi Organ bağış koordinatörü Bediha Türkyılmaz ekibiyle birlikte katıldı.

16 ve 17 Ağustos tarihlerini kapsayan iki günlük toplantıya katılan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz'in yanı sıra 7 federasyon başkanı kampanyaya destek vaadinde bulundu. Demokrasinin temel taşı muhtarların kampanyaya destek vaadi ülke genelinde organ nakli bekleyen 30 bin kişiye umut oldu.

İzmir İl Sağlık Müdürü ve Ege Bölgesi Organ Nakli Koordinatörü Bediha Türkyılmaz, Türkiye'nin çeşitli yörelerinden gelen muhtarları ile vardıkları anlaşmanın önümüzdeki günlerde bir protokol metnine, ardından da Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Muhtarlar Federasyonu arasında resmi mutabakata dönüşecek olmasının sevinç ve mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Türkyılmaz, Simav'da muhtarlarla varılan anlaşmayla Türkiye'de organ nakli bekleyen 30 bin kişiye umut ışığı olacaklarını belirterek "Organ nakli bekleyen 30 bin kişinin 20 binini böbrek nakli, 400 kadarını kalp, 3 ve 4 bin kadarını da kornea nakli bekleyen vatandaşlarımız oluşturuyor. Organ nakli konusunda muhtarlarımızın bize destek vaadinde bulunmaları bizimle birlikte 30 bin kişiyi de sevindirmiştir" dedi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz de, "Muhtarlar olarak organ nakli kampanyasına gönüllülük esasına göre tam destek vereceklerini söyledi.

İzmir İl Sağlık Müdürü ve Ege Bölgesi Organ Nakli Koordinatörü ile Simav'da anlaşmaya vardıklarını anlatan Akdeniz, şunları söyledi: "Bu anlaşmamızı yakında bir mutabakat metnine dönüştürerek Sağlık Bakanlığı ile resmi protokol imzalayacağız. Ancak, biz organ bağış kampanyasına desteğimizi Simav'dan tüm Türkiye'ye ilan ediyoruz."
Simav Kaymakamlığı toplantı salonunda söz alan Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, “Can kurtaran hayat bağışlayan böylesine önemli bir projeye demokrasinin temel taşı sayılan muhtarlar olarak ilk önce bizim destek vermemiz gerekir. Biz, sorumluluğumuzun bilinci içerisinde gönüllü olarak organ nakline destek sözümüzü Kütahya’nın turistik ilçesi Simav’da veriyoruz. Sağlık Bakanlığı ile bu hususta bir mutabakat imzalayıp hayata geçireceğiz” dedi

Türkiye’de 30 bin kişinin organ nakli beklediğine vurgu yapan Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsan yaşamı için çok önemli olan organ bağışına muhtar desteğinin tohumunu bu gün Simav ilçemizde atıyoruz. Umarım bu tohum kısa sürede yeşerir, filizlenir ve yaşama katkıya dönüşür.”
Ankara’dan gelip toplantıya katılan Mebusevler Muhtarı Sevim Özsoylu da, şunları söyledi: “Önce insan, sonra muhtarlık olarak organ bağışına destek kampanyasının tüm safhalarında yer almak istiyoruz. Bunun insani bir görev olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamlı kampanyayı muhtarlar olarak Simav’da başlatıyoruz. Bir çok muhtarımız bu organ bağışına desteğe hazır. Ben de kendi ilime döndüğüm zaman hem muhtar arkadaşlarımı hem de vatandaşları bilgilendireceğim."
Mardin'den gelen Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şeran, “Böylesine anlamlı ve çok güzel gelişmeler olan organ nakline gönüllü destek kampanyasına canı gönülden katılıyorum“ dedi.

Simav’daki toplantıya Bingöl’den katılan Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Abdullah Butaku da, “Konu halk içindir, bizim içindir. Organ bağışı bana göre Türkiye’de en önde gelen konulardan biridir. Bu konuda Sayın Genel Başkanımız öncülük yapacaktır. Biz, federasyon başkanları olarak bu konu için çalışacağız” diye konuştu.

Organ bağışı kampanyasının ele alındığı Simav'daki toplantıya Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, Simav Garnizon Komutanvekili Üsteğmen Sayit Yüzbaşıoğlu, Simav'ın AK Partili Belediye Başkanı Süleyman Özkan, siyasiler, il genel meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, belde belediye başkanları katılarak destek verdi.
Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından belediyeye gelen muhtarlar burada Belediye Başkanı Süleyman Özkan'ı makamında ziyaret etti. Ev sahipliği ve kampanyaya desteğinden dolayı teşekkür etti.
Başkan Özkan kendisinin ve eşinin de diyabet hastası olduğunu belirterek, "Kampanyaya ben de destek vaadinde bulunuyorum" dedi.

Başkan Özkan, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, İzmir İl Sağlık Müdürü ve Ege Bölgesi Organ Bağış Koordinatörü Bediha Türkyılmaz ile toplantıya öncülük yapan Simav Muhtarlar Derneği Başkanı Raif Adıgüzel ve Kütahya Muhtarlar Derneği Başkanı Salih Zeki Arı'ya günün anısına birer porselen fincan takımı hediye etti.
Simav'da iki gün süren toplantıya katılan muhtarlar şifalı sularıyla ünlü Eynel Kaplıcalarında konakladı. Konuklara 1450 rakımlı Gölcük Orman İçi Dinlenme Tesislerinde sabah kahvaltısı verildi.

Krater göl çevresinde yürüyüş yapan konuklar 640 yaşındaki Anıt Çam ağacının altında hatıra fotoğrafı çektirdi. Bugün saat 12.00 de Simav'dan memleketlerine dönmek üzere ayrılan konuklar Simav'ı unutmayacaklarını ifade etti.

Kaynak: İHA