Koruyucu Aile Olmanın ''püf Noktaları''Anlatılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 3 bin koruyucu aileye çocuklarını en iyi şekilde yetiştirebilmelerine yardımcı olmak için eğitim verecek. Eğitimle, ailelerin koruma altına aldıkları çocuklara geçmişleri nedeniyle ön yargılı davranmamaları, olumlu yetişmeleri için bilinçli hareket etmeleri amaçlanıyor.

Bakanlık, bakımını ve sorumluluğunu üstlendikleri çocuklarla ilişkilerini sağlıklı ve verimli hale getirmek için 3 bin ''koruyucu aileye'' eğitim verecek.
Koruyucu aile yanındaki çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için desteklenmeleri gereği göz önünde bulundurularak, ailelerin eğitimlerle, bu desteği verecek düzeye ulaştırılmaları hedefleniyor.
-Koruyucu aile olmak isteyenlere de eğitim verilecek
Bu amaçla hazırlanan eğitim paketi, ailelerin koruma altına aldıkları çocuklara geçmişleri nedeniyle ön yargılı davranmamalarını, olumlu yetişmeleri için bilinçli hareket etmelerini temel alıyor.
Eğitim programlarını hazırlayabilmek amacıyla ülke genelinde durum tespit çalışmaları yapan bakanlık, değerlendirme sonucunda ihtiyaç duyulan konuları belirledi.
Eğitim paketi, UNICEF'in teknik desteğiyle, İngiltere'de koruyucu ailelere yönelik verilen eğitim modelinden yardım alınarak, Türk aile yapısına uygun hale getirilerek hazırlandı.
Daha önce bakanlık tarafından eğitimden geçen uzmanlarca verilecek olan eğitimler, 30 saat sürecek ve interaktif bir şekilde yapılacak. Ailelere olaylar örnek vakalar üzerinden anlatılarak, eğitimlerin daha anlaşılır olması sağlanacak.
Eğitimler, koruyucu aile olmak isteyenlere de verilecek. Hatta bu eğitimden geçen ailelere koruyucu aile olmalarında öncelik verilecek.
-Zor dönemlerin aşılmasında yararlı olacak
Eğitimler boyunca koruyucu ailelere, çocuklar ve aile yapıları hakkında bilgi sahibi olmaları, çocuğun öz ailesi ile iletişiminin sürdürülmesinin önemi anlatılacak.
Aileler, devlet koruması altında bulunan bir çocuğun bakımını kurumla birlikte üstlendiklerinin farkında olarak, yetki ve sorumluluklarının sınırları konusunda bilinçlendirilecek.
Eğitimde ailelere bakımı üstlenilen çocukla yaşayabilecekleri zor dönemler ve bunların aşılmasında yararlanılacak yaklaşımlar hakkında bilgiler verilecek.
Koruyucu ailelerin, koruyucu aile hizmeti kapsamında ebeveynlik becerilerinin geliştirilmesinin önemini anlamaları da sağlanacak.
Çalışmayla çocuğun şefkatli ve destekleyici bir aile ortamında korunarak yeterli bakım alması, çok erken yaşta karşılaştığı ayrılıkla baş edebilmesi ve olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan duygusal sorunlarının iyileştirilmesi öngörülüyor.
Kaynak: AA