İlk Türk Kadın Savaş Pilotu Gökçen'in 'Uçuş Kartı'

İlk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in "uçuş kartı" 1936-1937 yıllarında eğitim aldığı Türk Hava Kurumu (THK) Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi'nde muhafaza ediliyor.

THK Planör Uçuş Eğitim Okulu Müdürü Ersel Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 1935 yılında Türkkuşu'nun kurulan ilk uçuş okulu olduğunu bildirdi.
Ankara'nın Ergazi Mahallesi'nde planör uçuşları devam ederken Atatürk'ün emriyle planör kampı kurulması için uygun bir bölge arayışına başlandığını ifade eden Özkan, şöyle konuştu:
"O dönemde Vecihi Hürkuş, İstiklal Savaşı sırasında Eskişehir'deki uçuşları hatırlamıştı. İnönü ilçesinin planörlerin uçuşlarına uygun bir arazi yapısına sahip olduğunu belirleyip, 10 Temmuz 1936 yılında ilk planör kampını açmıştı. Vecihi Hürkuş'un İstanbul'da kapatılan uçuş okulundaki 6 öğrencisi, ilk planör uçuşu yapan talebelerdir. Atatürk'ün 'kadınların da havacılığı yapsın' direktifiyle Sabiha Gökçen de bu ekibe 7'nci kişi olarak dahil edilmiştir. Rusya'ya gönderilerek planör uçuş kampında planör uçuş eğitimlerini almışlardır. Daha sonra yine orada paraşüt ve motorlu uçuş eğitimleri alarak yurda döndüler."
Özkan, söz konusu ekibin aynı zamanda planör uçuş kampını ilk eğitim kadrosunu oluşturduğuna değindi.
Uzun yıllar bu ekibin, yetiştirdiklerinin havacılığın ilk öğrencileri ve eğitmenleri olarak devam ettiğini anlatan Özkan, "Gökçen, ilk uçuşlarına bizim okulumuzda başlamıştır. Bu yüzden bizim için çok değerlidir. Gökçen'in uçuş kartları özenle tutulan kayıtlarıdır. 1935 yılında Sabiha Gökçen'in uçuş kayıtlarını hala muhafaza ediyoruz" dedi.

Kaynak: AA