Dt'nin Macunköy Tesislerindeki Ağaçların İzinsiz Sökülmesi

Devlet Tiyatroları'nın (DT) Ankara'da 60 yılı aşkın süredir kullandığı İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nin de içinde bulunduğu Devlet Tiyatroları Macunköy Tesisleri'nde 20 kadar ağacın izinsiz söküldüğü iddia edildi.

DT Genel Müdürlüğü Avukatı Ahmet Nuri Ekici, tesislerde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kooperatifin tapu kaydına dayanarak tamamen hukuka aykırı yaptığı bu eylemler defalarca şikayet edilmesine, savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına rağmen dün akşam ve bu sabah olmak üzere 20'ye yakın ağacı katletmişler" dedi.

Kaymakamlığın kararına ve medeni kanunun zilyetlikle ilgili hükümlerine işaret eden Ekici, arazinin zilyedinin devlet olduğunu ve devletin tüm imkanlarıyla burayı koruması gerektiğini kaydetti.

Ekici, mahkeme kararına rağmen kooperatifin 10-15 gün arayla araziye girip polis müdahalesine kadar istediklerini yapmayı taktik haline getirdiğini savundu.
Verilen zararlarla ilgili mahkemelerde hukuk içerisinde haklarını aradıklarını belirten Ekici, "Şimdiye kadar devletin yaklaşık olarak 650 bin lira civarında zararı var" diye konuştu.

Yaklaşık 6 aylık süreçte aralarında 50 yaşının üzerindekiler de olmak üzere binden fazla ağacın yerinden edildiğini söyleyen Ekici, sorunun sadece ağaçlar olmadığını, inşaatın 25 metre kadar aşağıya inen temeli dolayısıyla aralarında atölyelerin de bulunduğu kamu binalarının yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını bildirdi.
- Olayın geçmişi -
İddiaya göre, bir inşaat firması, İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nin içinde bulunduğu ağaçlık bölgeyi de kapsayan araziyi satın aldı. Açılan dava sonucunda firmanın yapacağı inşaatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Firmanın tesislerde kimsenin bulunmadığı saatlerde ağaçları kestirdiğinin öne sürülmesi üzerine ise tesis çalışanları ve oyuncular tesislere gelerek, duruma tepki gösterdi.
Geçen ay da Stüdyo Sahne ve atölyelerin bulunduğu alanın yanına iş merkezi yapan inşaat firmasının çalışanlarının ihtilaflı bölgeye çit çekmek istemesi üzerine yaklaşık 40 kişilik grup, silahla ateş ederek tiyatro alanına girdi. Grubun, güvenlik görevlilerini zorla spor salonuna geçirdiği ve salonun camlarını kırdığı, daha sonra dışarı çıkarak tiyatronun girişinde biri kadın 4 güvenlik görevlisini darbettiği öne sürüldü.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, saldırıyı kınayarak, "Bu olayın takipçisi olacağız, sebep olanlardan hesap sorulmasını takip edeceğiz" ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: AA