Bakan Eker, Kastamonu’da Geleneksel At Yarışlarını İzledi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kastamonu’da düzenlenen geleneksel at yarışlarını izledi.

Bakan Eker, Kastamonu’da Geleneksel At Yarışlarını İzledi

Bakan Mehdi Eker, özel bir ziyaret için geldiği Kastamonu’da Vali Şehmus Günaydın ile Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’ın daveti üzerine Taşköprü’de düzenlenen geleneksel at yarışlarını izledi. Taşköprü Belediyesi tarafından bu yıl düzenlenmesi gereken 28. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali’nin Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası sonrası iptal edilmesinden sonra yerine Taşköprü Pompeiopolis Tarım ve Hayvancılık Fuarı Kültür Etkinlikleri düzenlendi.

Taşköprü Belediyesi ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Kastamonu Şubesi tarafından gerçekleştirilen geleneksel at yarışlarına ilgi büyük oldu. Renkli görüntülerin yaşandığı geleneksel at yarışları, büyük bir mücadeleye sahne oldu. Minik Tay, Büyük Tay, Deste, Küçük Orta, Büyük Orta, Baş Altı, Baş, Arap Safkan Dört Nal ve İngiliz Safkan Dört Nal branşlarında çok sayıda at, birinci gelebilmek için mücadele etti. Jokerlerin nefes kesen mücadelesine ortak olan Bakan Mehdi Eker, geleneksel at yarışlarını büyük ilgiyle izledi.

7 kategoride 80 atın katıldığı yarışmada dereceye giren at sahiplerine ve jokeylere ödüllerini, yarışları izleyen protokol üyeleri ve Bakan Mehdi Eker takdim etti. Ayrıca Geleneksel Spor Dalları Kastamonu Şube Başkanı Günal Genç ve Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan tarafından Bakan Mehdi Eker’e çeşitli hediyeler verildi.

Yarışın sonunda yapılan ağalık yarışını ise, 22 bin lira teklif eden işadamı Ahmet Ertürk aldı.

Törende konuşan Bakan Eker, Kastamonu'nun ve yöresinin çok kadim bir coğrafya olduğunu belirterek, “Burada binlerce yıllık insanlığın teşekkül ettiği, medeniyet tecrübelerinin oluştuğu bir havza burası. Dolayısıyla şu anda Pompeiopolis gibi kazıların yapıldığı yerdir. Burada binlerce yıl önce on binlerce kişinin aynı anda bir takım kültürel etkinliklerin sportif faaliyetleri izleyebildiği burada arkeolojik alanlar var. Bütün bu hazinelerin tekrar günümüzde yaşatılması ve ortaya çıkartılması, inanıyorum ki Taşköprü’nün değerlerine ilave değer katacaktır. Onun Türkiye’nin gündeminde olduğu gibi dünyanın gündemine de taşıyacaktır. Bu yüzden bu tür faaliyetlerin sürdürülmesi, geleneksel ata sporumuz olan atçılığın buralarda geliştirilmesi hem de zirai ürünlerin ki, son derece kıymetli zirai ürünler var. Buranın mutfak kültürünün de çok zengin olduğunu ve çok değerli olduğunu biliyoruz. Bütün bu vasıfları özellikleriyle Taşköprü, gıda kültürüyle ve gıda turizmiyle, atçılık ve atçılık faaliyetleriyle ilave diğer hayvansal ürünleri gibi değerlerinin yanı sıra sarımsak gibi çok kıymetli bir ürününün yanında pancara kadar birçok tatlı ürününün, sebzenin ve meyvenin ama aynı zamanda tarihi eserlerinin ortaya çıkartılmasıyla aynı bir güzellik inşallah merkezi haline gelecektir” dedi.

Atçılığın kendileri için çok önemli bir spor dalı olduğunu ifade eden Bakan Eker, “Atçılık bizim için çok önemlidir. Özellikle bugün şehirlerde yaşayan, şehirlerde doğan ve büyüyen gençlerin at ve atçılıkla daha yakın bir gerçekten temas halinde bulunması bizim. Bakanlık olarak da üzerinde durduğumuz bir konudur. Bu tür mahalli yarışlara da biz, bakanlık olarak her yıl ayrı bir bütçe ayırıyoruz. Örneğin bu yıl, Kastamonu’ya bu mahalli yarışların düzenlenmesinde kullanılmak üzere 20 bin TL ödenek tahsis etti. Çünkü at, insana en yakın canlıdır, en yakın varlıktır. Birçok vasfıyla insanın taşıdığı bir takım özelliklere sahiptir. Bir takım hastalıkların da tedavisinde at, artık giderek daha fazla değeri anlaşılıyor. İnsanın dostu, arkadaşı, sadece bir yük hayvanı değil. Onunla birlikte spor yapan hem de spor ihtiyacımızı gideren hem de onunla birlikte kendi yeteneklerimizi kendi kültür fiziğimizi de geliştirmek açısından çok önemlidir” diye konuştu.

Geleneksel At Yarışlarını izledikten sonra Taşköprü Pompeiopolis Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı da ziyaret eden Bakan Eker, fuar alanında tarım makinelerini inceleyerek burada vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Bakan Eker, tarım araçlarını ve zirai ürünleri gezerek yetkililerden bilgiler aldı. Taşköprü’de düzenlenen Pompeiopolis Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın Türkiye’de tarım makinelerinin geldiği düzeyi göstermesi açısından büyük öneme sahip olduğunu açıklayan Bakan Eker, şöyle devam etti:
“Taşköprü gibi bir ilçemizde bu kadar güzelce ürünün sergilendiği onlarca markanın bütün ekipmanlarının geliştirdikleri makinelerinin en güzel örneğini burada görüyoruz. Bunların da burada birçoğunun satılmış olduğunu gördüğümüzde demek ki üreticiler, çiftçiler bunları satın alabiliyorlar. Bunun mekanizması var, sistemi var, bu da sevindiricidir. Bu da Türkiye’deki üretimin arttığını ve mekanizasyonla daha ileri bir noktaya taşındığını gösteriyor.”
Bir gazetecinin Çin sarımsağını hatırlatması üzerine Bakan Eker, hiç kimsenin Taşköprü’nün sarımsağıyla rekabet edemeyeceğini kaydetti.

Daha sonra Bakan Eker, Ankara’ya dönmek üzere Taşköprü ilçesinden ayrıldı.

Bakan Eker’e ziyaretinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ile kamu kurumlarının amirleri ve vatandaşlar eşlik etti.
Kaynak: İHA