Alevi Mezarlığına Yapılan Saldırı Büyük Bir Katılımla Protesto Edildi

Geçtiğimiz günlerde Selçuk ilçesine bağlı Zeytinköy Mahallesi'ndeki Alevi mezarlığına yapılan saldırı köy meydanında toplanan 2 bine yakın kişi tarafından protesto edildi.

Alevi Mezarlığına Yapılan Saldırı Büyük Bir Katılımla Protesto Edildi
Vatandaşlar olayı alkışlarla protesto ederek mezarlığa yürüdüler. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı yürüyüşte basın açıklaması yapıldı. Yapılan bu saldırıyı kınadığını ve lanetlediğini belirten Başkan Kocaoğlu, tüm halkı sabırlı ve soğukkanlı olmaya davet etti.
Geçtiğimiz günlerde 40'a yakın mezar taşı kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kırılarak, tahrip edilmişti. Bunun üzerine Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi harekete geçti ve yapılan bu saldırıyı kınamak için basın açıklaması düzenledi.

Zeytinköy Mahallesi meydanında toplanan kalabalık, buradan Alevi mezarlığına yürüdü. Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nde görevli birim amirleri, Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi Başkanı Düzgün Çellik ve yönetim kurulu üyeleri, Belevi Eski Belediye Başkanı Özcan Işık, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Selçuk Temsilciliği, ADD Selçuk İlçe Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, Selçuk Ephesus Rumeli Göçmenleri Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyeleri, CHP Selçuk İlçe Başkanı Özge Yıldırım ve CHP'li meclis üyeleri, ayrıca HDP, SDP ve İşçi Partisi Selçuk ilçe örgütleri, Devrimci İşçi Sendikaları üyeleri, Selçuk, Kuşadası, Torbalı, Söke, Davutlar ilçelerindeki Alevi Kültür Dernekleri yönetim kurulu üyeleri, Didim Hacıbektaş Veli Derneği Cem Evi Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik için Zeytinköy Mahallesi'nde jandarma geniş güvenlik önlemleri aldı.

PANKART AÇTIRILMADI, YAPILAN SALDIRI SADECE ALKIŞLARLA PROTESTO EDİLDİ
Zeytinköy Mahallesi meydanında toplanan 2 bine yakın katılımcı alkışlar eşliğinde Alevi mezarlığına yürüdü. Yapılan bu etkinliğin herhangi bir provokatörlüğe dönüşmemesi için çevre ilçelerden gelen grupların pankart açmak istemelerine izin verilmedi. Kırılan mezarları yerinde görerek yapılan bu çirkin saldırıyı bir kez daha kınayan vatandaşlar, burada olayı alkışlarla protesto ettiler. Mezarlıkta Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi Başkanı Düzgün Çellik, bir basın açıklaması yaptı. 13 Ağustos gecesi kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce 40'a yakın mezarlığın tahrip edildiğini hatırlatan Çellik, "Yıllarca Laz'ı, göçmeni, Kürt'ü, Alevi'si, Yörük'ü kardeşçe bir arada yaşayan, aynı havayı soluyan topluklar kin tohumları serpiştirerek birbirine düşman edilmeye çalışılmıştır. Birbirimize sıkı sıkı sarılmamız gereken, dostluğa, kardeşliğe ve barışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde birileri kabuk tutmuş yaralarımızı yeniden kanatmaya çalışıyor. Toplumsal değerlere zarar vermek insanlık onuruna yakışmayacağı gibi bu saldırının da bir açıklaması olamaz. Yitirilen, kaybedilenlerin ve ebedi istirahate gönderilenlerin hatıralarına yapılan bu saldırı hazımsız ve küçük beyinlerin, karanlık ve çağ dışı bir zihniyetin ürünüdür. Ayrımcılığın en üst perdeden körüklendiği, birilerinin kapanan yarayı kaşıdığı aşikardır. Böyle bir olayın da Zeytinköyü'nde yaşanması da bu bağlamda bir tesadüf değildir. Ama bu çirkin saldırıyı gerçekleştirenler veya bu olaya çanak tutanlar şunu bilmelidir ki, Zeytinköy halkı oynanmak istenilen bu oyunu Laz'ıyla, Yörük'üyle, Kürt'üyle, Türk'üyle hep birlikte lanetlemekte ve kınamaktadır" dedi.

BAŞKAN KOCAOĞLU, TÜM HALKI SOĞUKKANLI OLMAYA DAVET ETTİ
Zeytinköy Mahallesi'ndeki Alevi mezarlığında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, "Bu saldırı sadece Alevi kabristanlarına değil tüm Türkiye’ye yapılmıştır. Bu saldırıyı yapanların ne amaçla yaptıklarını bilmiyoruz ama bu saldırının sadece ve sadece toplumun yaralarını kaşımaktan, toplumu ötekileştirmekten, toplum içerisinde nifak çıkarmaktan başka hiçbir işe yaramayacağı bir gerçek. Yapılan bu saldırı barış, kardeşlik içerisinde yaşamak isteyen insanların içerisine nifak tohumu ekmekten başka hiçbir işe yaramayacağını hepimiz biliyoruz. Ben sizlerden soğukkanlı olmanızı diliyorum" ifadelerini kullandı.

Yapılan bu saldırının İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde getirilen mahkum işçilerin yaptığı yönündeki haberlerin doğru olmadığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Burada temizlik esnasında işçilerin birbirleriyle kavga ettiği gibi senaryolar yazılıp Alevi toplumun içerisine ayrımcılık tohumları ekildiği gibi büyükşehir belediyesini de bu olayın içine katmak gibi bir komplo kurulmaya çalışılıyor. Burada temizlik yapan işçiler işleri bittikten sonra bu alanın fotoğrafını çekmişler, yani işçilerin başındaki ilgili arkadaşlarımızla da görüşüldü ve böyle bir tahrip söz konusu değil. Mezarlıkların bakımı, onarımı başta olmak üzere bütün hizmetler hangi inançtan olursa olsun İzmir’de yaşayan, İzmir’de gömülmek isteyen tüm vatandaşlar için İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı tarafından yürütülür. Bu görev bizimdir. Burada kırılan mezar taşlarını da onarmak bizim görevimiz. Burada tahrip edilen mezarların sahipleriyle görüşülerek 40'a yakın kabristan en kısa zamanda onarılacaktır. Bunu yaparak biz bir lütufta bulunmuyoruz. Bu bizim görevimizdir. Türkiye’nin her yerinde bu tür oyunlar oynanıyor. Hepimiz soğukkanlı olmalıyız. Biz toplumuzu birleştirmek, kaynaştırmak, ülkemizde barışı tesis etmek için harç olmak zorundayız. Alevi toplumu da buna katkıda bulunuyor. Yapılan saldırı ve tahriklere rağmen sağduyuyla, gönül insanı olmanın erdemiyle bu tür olayların üstesinden Alevi vatandaşlarımız geliyor" diyerek, yapılan bu saldırıyı kınadığını ve lanetlediğini söyledi.

Kaynak: İHA