'Filistin Dostları'Ndan Gazze'ye Acil İlaç Yardımı Çağrısı

Filistin Halkı Dostları Derneği, İsrail'in saldırıları nedeniyle zor günler geçiren ve sınır kapılarının da kapalı olması nedeniyle açık hava hapishanesini andıran Gazze'deki yaralılar için acil ilaç yardım çağrısında bulundu.

Kütahya'da yaşayan ve eczacılık yapan Filistin Halkı Dostları Derneği Başkanı Muhammed Ziya Afifi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin 21 yıldır Türkiye'de, ailesinin de Gazze'de yaşadığını söyledi.

Sürekli ailesinden Gazze hakkında bilgi aldığını belirten Afifi, şöyle aradı:
"Aldığım bilgilere göre, oradaki insanlar, açlık ve susuzlukla mücadele vermeye başlamış. Şu an orada, elektrik santralinin vurulmasının ardından elektriksiz kalındı. Hastanelerde, jeneratörlerle idare ediliyor. Onlar da günlerdir aralıksız çalıştığı için arıza vermeye başlamış ve çoğunun da yakıtı bitmiş. Akrabalarım, özellikle ilaç sıkıntısının had safhada olduğunu belirtiyor. Hastane ve eczanelerde ilaç kalmadığını ve İsrail ve Mısır'ın da sınır kapılarını kapatmasından dolayı bu sıkıntıların daha çok arttığı bilgisini alıyorum. Şu an orada ilaç bulunamadığından dolayı birçok kişi tedavi edilemiyor. Kronik hastalar bile ilaçlarını bulamıyorlar."
Afifi, kendilerinin Türkiye'de Gazze için ilaç kampanyası başlattıklarını ve hayırseverlerin bu kampanyaya destek vermesini istedi.
Yardım etmek isteyenlerin ilaç yerine nakit olarak yardımları ulaştırmasını isteyen Afifi, "Çünkü şu an ilaçların girişinde biraz sıkıntı yaşanıyor. Bize nakit olarak ulaştırılırsa daha iyi şartlarda, üstelik elzem olan ilaçları alabiliriz. Onun için Türkiye ve Kütahya halkından destek bekliyoruz" dedi.

-"Saldırılarda, 3 binden fazla ev yıkıldı"
Afifi, Gazze'de bir aydır süren savaşın çoğu kişinin bittiğini düşündüğünü ancak kentte, yıllardır devam eden savaş koşulları nedeniyle halkın yaşam standardının çok düşük olduğunu anlattı.
Son İsrail saldırılarında 3 binden fazla evin yıkıldığını ve 2 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Afifi, şöyle devam etti:
"10 binden fazla ev de zarar görmüş durumda. Ayrıca, 134 fabrika da zarar görmüştür. Gazze, bir milyon 800 bin nüfusun yaşadığı dünyanın en yoğun kentidir. Bu kadar yoğun nüfusun yaşadığı yere, yardımların girmesi engelleniyor. Oraya ilaç ve gıda girişini engelleyen İsrail ve Mısır, maalesef insanları bombardımandan değil de açlık ve ilaçsızlık yüzünden öldürecek. Gazze'de ilaç bulunmadığından dolayı maalesef birçok ameliyatlar yapılamıyor. Anestezi ilaçları olmadığından dolayı ameliyat masasından kalkan insanlar oluyor. Yoğun bakım üniteleri dolu olduğundan, hastanelere hasta yatırılamıyor. Şimdiye kadar Mısır, göstermelikte olsa bir kere sınır kapısını açtı ama bu bir ay içerisinde sadece 50 yaralıyı aldı. Diğer yaralıları geri iade etti. Mısır, sınır kapısında bir komisyon kurmuş, gelen yaralıları kendileri muayene edip, 'bu kişi ağır, diğerlerinin durumu iyi' gibi bahaneler üreterek çok kişiyi geri iade ediyor."
Afifi, İsrail'in saldırılarda değişik bir silah kullandığını iddia ederek çünkü orada büyük bir yıkımın gerçekleştiğini dile getirdi.
Ateşkesten sonra evlerine dönen insanların evlerinin yerini bile bulmadığını aktaran Afifi, "Gazze'de insanlar okullara sığınmış durumdalar. Eylül ayında okullar başlayacak ama şartlar böyle giderse eğitim-öğretiminde başlaması da imkansız. Kasım ayında da kış şartları başlıyor orada ve bu insanların acil yardıma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu yardımlar acil olarak ulaştırılmazsa, saldırılarda ölmeyen insanlar, ne yazık ki açlık, sefalet ve salgın hastalıklar nedeniyle ölecek" diye konuştu.

Afifi, şimdiye kadar 400 bin lira kadar yardım topladıklarını ve bunu Filistin'e gönderdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA