Don ve Kuraklık, Pestil ve Köme Fiyatlarını Artırdı

Doğu Karadeniz'de don ve kuraklık nedeniyle fındık, ceviz ve dut fiyatları yükselince, pestil ve köme fiyatları da ikiye katlandı.

Gümüşhane'nin yöresel ürünlerinden olan ve 22 işletme tarafından üretilen pestil ve kömede fiyatlar, ceviz, dut ve fındık fiyatlarına paralel olarak zamlandı.
Tekke beldesinde pestil ve köme üretimi yapan Avni Yayla, AA muhabirine, zirai dondan dut, fındık ve cevizin olumsuz etkilendiğini, yaz mevsiminin kurak geçmesi sonucu ürünlerin ikinci kez zarar gördüğünü belirtti.

Pestil üretiminde ana maddelerden olan fındık, ceviz ve dutta fiyat artışlarını pestil ve kömeye yansıtmak zorunda kaldıklarını anlatan Yayla, şunları söyledi:
"Pestil ve kömenin en önemli ham maddesi dut, fındık ve cevizdir. Bölgemizde, mart ayı içerisinde yaşadığımız soğuk hava dolayısıyla fındık, ceviz ve dut önemli ölçüde dondu. Bu don olayı ilimizdeki ceviz ve duta da aynı ölçüde yansıdı. Haliyle ham madde fiyatları bir anda ikiye katlandı. Geçen yıl iç fındığı 16-17 liraya alıyorken şimdi 28-30, hatta 35 liraya kadar alıyoruz. Bu fiyat artışı bizi son derece sıkıntıya soktu. Maliyete yansıyan bu fiyat artışını pestil ve kömeye de yansıtmak zorunda kaldık. Bundan hem tüketiciler hem de bizler olumsuz etkileniyoruz. Fındık, ceviz ve duttaki fiyat artışını tüketiciye anlatmakta sıkıntı yaşıyoruz."
- "Kar marjımızı düşürmek zorunda kaldık"
Sadece fındık, dut ve cevizin değil birçok ürünün mart ayında yaşanan don olayından önemli ölçüde etkilendiğini ve rekoltenin çok düştüğünü dile getiren Yayla, şunları kaydetti:
"Fındıkta olduğu gibi gerek Gümüşhane'den gerekse dışarıdan aldığımız dutun fiyatı da ikiye katlandı. Ceviz de dondu. Zaten ilimizde üretilen ceviz rekoltesi mevcut 22 pestil ve köme üreticisinin ihtiyacını karşılamıyordu. Dışarıdan da ceviz alıyorduk ancak yaşanan don olayı her üç ham maddenin fiyatını yüzde 100 artırdı. Geçen yıl aynı dönemde pestilin kilosunu 14-15 liradan, kömeyi 18-19 liradan veriyorduk. Şimdi kömeyi 24 lira, pestil ballısı 25, fındıklı pestili ise 21 liradan veriyoruz. Fiyatları artırmak zorunda kaldık. Esasında bu bile yetersiz fakat daha fazla fiyat artışı yapamıyoruz. Maliyetlerimizi sıkı tutmaya çalışıyoruz, kar marjımızı düşürmek zorunda kaldık. Ham maddenin fiyatı ikiye katlandı, bizim yaptığımız zam ise yüzde 20 civarında oldu."
Kaynak: AA