Yeryüzü Doktorlarından Gazzeli Yaralılara Yardım Eli

Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda Tel Aviv üzerinden Gazze'ye geçen Yeryüzü Doktorları heyeti Gazze'deki hastanelerde bulunan yaralılarla yakından ilgileniyor.

Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık, İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırılar sonucu yaralanan on bin civarındaki Gazzeliden bine yakınının özürlü kalacağına dikkati çekerek, "Bundan sonraki süreçte öncelikli hedefimiz Gazze'deki yaralıların değerlendirilmesinin yapılması, acil olan vakaların mümkün olan en kısa süre içerisinde Türkiye'deki hastanelere taşınmasını sağlamak'' dedi.

Sağlık Bakanlığına ait hava ambulansıyla önce Tel Aviv Ben Gurion Havalimana giden ardından da Gazze'ye geçen Yeryüzü Doktorları Türkiye Başkanı Dr.Kerem Kınık ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Alimoğlu da Gazze'deki yaralıları ziyaret ederek durumlarıyla yakından ilgilendi.
Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, AFAD ve Kızılay'ın koordinesinde bölgeye ulaşan Yeryüzü doktorları, İsrail saldırılarında zarar gören hastanelerde verilmeye çalışılan sağlık hizmetleriyle ilgili incelemelerini de sürdürüyor.
AA muhabirine açıklama yapan Kınık, "14 kişilik bir grubu hazırlamaktayız. İsrail tarafından bir komfirmasyon beklemekteyiz. Öncelikli hedefimiz Gazze'deki yaralılarımızın değerlendirmelerinin yapılması. Acil olan vakaların mümkün olan en kısa süre içerisinden de Erez kapısından Ben Gurion havalimanı aracılığıyla Türkiye'deki hastanelerimize naklidir. Onun dışında Yeryüzü Doktorları olarak Gazze'nin içinde bir çok proje yürütmekteyiz. Özellikle yıkılan hastaneleri ziyaret ettik. Amacımız vurulan sağlık alt yapılarını tekrar rehabilite etmek" dedi.

Gazze'de içme suyuna erişimin tamamen kesildiğini, elektriği olmayan 10 bin civarındaki evin yıkıldığını, 30 bine yakın evin ise ise hasar gördüğünü ve yaklaşık yarım milyon insanın evsiz kaldığını anlatan Kınık, "13 devlet hastanesinden bugün çalışabilen Gazze Hastanesi, Kemal Advan Hastanesi, Avrupa Hastanesi ve Nasar Hastanesi, diğerleri büyük oranda gidilemeyen alanda, ateş alanında kaldığı için çalışamıyor ya da bir kısmı Beytanun Hastanesi, El Vefa hastanesi, El Aksa Şehitleri Hastanesi gibi hedef alınıp yıkıldığı için sağlık hizmeti veremiyor" şeklinde konuştu.

Kınık şöyle devam etti:"Öncelikle ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacımız var. İlaç ve tıbbi malzeme eksiğimizi gidermek için Mısır ve İsrail tarafından malzemelerin tedariği için Türk Kızılay'ı ve AFAD'la, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile bu malzemelerin Gazze'ye sokulmasına çalışıyoruz."
Gazze'de bir proje hazırlığında olduklarını belirten Kınık, "Yaralanan on bin civarında Gazzeli var. Bu on bin yaralının ağır olan bin civarındaki kısmının büyük çoğunluğu maalesef özürlü kalacak. Dolayısıyla Yeryüzü Doktorları olarak burada büyük bir rehabilitasyon projesi başlatıyoruz. Gazze'nin üç bölgesinde bu yaralıların teker teker tespit edilmesi, evlerinde bakımlarının yapılması ve bir rehabilitasyon merkezinde rehabilite edilmelerini amacıyla hem bir meslek kazandırılmaları, hem psiko-sosyal rehabilitasyon hem de fiziksel rehabilitasyon noktasında büyük bir proje hazırlığındayız" şeklinde konuştu.

Gazzeli çocukların durumuna da dikkati çeken Kınık, "Bundan sonraki süreçte psikolojik travma içinde bulunan çocukların bakıma ihtiyacı var. Bu çocukların acilen psiko-sosyal destek almaları gerekiyor. Bu sayı üç yüz binlerde. Ya evini ya yakınını kaybetmiş ya kendisi yaralanmış çocuklar var. Bunların psiko-sosyal desteğe ihtiyacı var. Onun dışında çöken altyapının tekrar ayağa kaldırılması var. İçme suyu şebekesinin, kanalizasyon şebekesinin onarılması,yıkılan evlerin yerine konulması gerekiyor. Enerji nakil hatlarının yapılması gerekiyor. Hastanelerin tekrar yapılması gerekiyor. Gazze'deki yoğun bakım yatakları yetersiz. Ameliyathane sayıları yetersiz. Normal şartlarda belki yeterli gibi gözüküyor ama savaş durumlarında hastanelerin çaresiz kaldığını görüyoruz" dedi.

-"Filistin bizim öncelikli coğrafyamız"
İki ülke tarafından hasta transferleri yapıldığını belirten Kınık, en büyük sorunlarının güvenlik soruşturmaları ve ülke politikaları nedeniyle hasta transferlerinin gerçekleştirilememesi veya çok az şekilde gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Kınık:"Bunlara yönelik uluslararası bir sistemin oluşturulması gerekiyor. Gazze açık hava hapishanesi diyebiliriz. Sistemin çalışması için komşu ülkelerin insani yardım anlamında işbirliği yapması gerekiyor" dedi.

Yeryüzü Doktorları'nın Gazze'de 2001 yılından beri çalışmakta olduğunu belirten Kınık, "Cihaz ekipman desteği verilmesi, ambulans, ilaç bağışlanması gibi pek çok projede yer aldık. Göndermiş olduğu gönüllülerle 2008'den sonra tedavi olmayı bekleyen ve son saldırılarda yaralanmış 1200 hastanın 650'den fazlasını ameliyat etti. Şu anda da yeryüzü doktorları olarak giriş izni verilirse eğer transfer edemediğimiz hastaların ameliyatlarını gerçekleştireceğiz. Yeryüzü doktorları doğal afetler ya da şu an olduğu gibi insan eliyle yapılan afetlerde sağlık hizmeti vermeye çalışıyor. Üç bin gönüllüsüyle, kırkı aşkın ülkede faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Bu anlamda Filistin bizim öncelikli coğrafyamız" dedi.

-''Buradaki tıbbi imkanlar bu hastaların ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak''
Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Alimoğlu da ''Gazze'de yaşanan insanlık dramının yanında çok büyük bir sağlık sorunu olduğunu görüyoruz, binlerce yaralı var. Ancak sağlık kuruluşları hastaneler yeterli değil, yatak sayısı ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyor'' dedi.

Gazze Şifa Hastanesinde yaptıkları hasta ziyaretleri hakkında bilgi veren Alimoğlu, "Öncelikle burada büyük bir insani dramın yanında sağlıkla ilgili büyük soruların var olduğunu görüyoruz, tespit ediyoruz. Yaralanmaların olduğu ilk dönemlerde yaralı sayısının çok yüksek olmasından dolayı hem yerel hekim sayısı, hem hastane yatak sayısı ve hem tıbbi sarf malzemesi açısından büyük sorunların var olduğunu hekim arkadaşlarımızdan öğrendik"
Gazze'deki hekimlerin büyük bir özveriyle ve zor şartlar altında mücadele verdiğini söyleyen Alimoğlu, "Buradaki hekim meslektaşlarımız kendi imkanlarıyla, kendi tecrübeleriyle yine kendilerinin sahip olduğu teknolojik altyapıyla gerçekleştiriliyor ameliyatları" dedi.

"Hem kafa, hem göğüs, hem karın, hem kollarda ve bacaklarda çok ağır yaralanan hastaların var olduğunu gördük" diyen Alimoğlu şunları kaydetti:
''Yaraları itibarıyla zor durumda olan birçok hasta var. Bunların işlemlerini yapıyoruz. Türkiye'de tespit ettiğimiz hastanelere nakletmeye çalışacağız, çünkü buradaki tıbbi imkanlar bu hastaların ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak."
- Gazzeli yaralılardan 25'i Türkiye'ye nakledilmişti
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yaralanan Filistinlilerden 18'i tedavileri için önceki gün TSK'ya ait C130 tipi askeri uçakla Ankara'ya getirildi.

Böylece Ankara'ya ve İstanbul'a getirilerek tedavi altına alınan Filistinli yaralıların sayısı 25'e ulaşmıştı.
Gazze'den çıkarılan yaralılar ambulanslarla Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'na getirilmişti. Yaralıların buradaki ilk müdahaleleri Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibince (UMKE) yapılmıştı.


Kaynak: AA