Roma Döneminin Cadde ve Hamam Sütunları Ayağa Kaldırılıyor

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki batı caddesi ve Roma hamamlarının sütunları ayağa kaldırılıyor.

Kente gelen ziyaretçiler, cadde ve hamamları 3D yöntemiyle hazırlanan orijinal halini kurulan ekranlardan izleyebiliyor. Kırık durumdaki antik taşlar ve sütunlar ise kentte bulunan taş hastanesinde birleştirilerek, gelecek nesillere aktarılıyor.
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, batı caddesi ve Roma hamamlarının bulunduğu alandaki çalışmaları yaklaşık 100 kişilik ekiple sürdürdüklerini söyledi.

Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında şehrin giriş kapısından imparatorlar tapınağına, Roma hamamından Türk evine her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarını kaydetti.

Roma hamamları ve batı caddesindeki alanı 3D yöntemiyle bilgisayar ortamında da taşıdıklarını belirten Söğüt, "Milattan sonra 2. yüzyılın ikinci yarısına ait bir süreci ayağa kaldırıyoruz. Yani bu, kentin en güçlü olduğu ve en çok mimari faaliyetin gerçekleştirildiği bir dönem" dedi.

Roma hamamları ve batı caddesinin toprakla kaplı olduğunu, hamamla cadde arasında yaklaşık 2 metre kot farkı bulunduğunu vurgulayan Söğüt, şöyle konuştu:
"Antik dönemde bu bağlantı kendi içerisinde sağlanmış olmalı. Bu alanlarda hem kazı hem restorasyon çalışması yapılıyor. Alanda gün yüzüne çıkarılan bloklar bulunduğu yerde birleştirilerek ayağa kaldırılıyor. Çok parçalı olan sütunları da kentimizdeki taş hastanesine göndererek buradaki ekibimiz tarafından birleştirip, ait olduğu yapının bulunduğu bölgeye dikiyoruz. Yani alanda önce kazı çalışması yapıyoruz, daha sonra koruma önlemlerini alıyoruz, sonrasında kısmi restorasyonlarını gerçekleştiriyoruz."
Stratonikeia Antik Kenti'nin son yıllarda tanınmaya başladığına dikkati çeken Söğüt, gün yüzüne çıkarılan yeni buluntuların, bölgenin tarihi ve kültürel yapısını gözler önüne serdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA