Kemik Kırığında Kök Hücre Umudu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesinden bilim insanları, tavşanlara enjekte edilen kök hücrenin, kemik iyileşmesine olumlu etkisini kanıtlayıp uluslararası patent aldı.

İKÇÜ Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli projeler üzerinde çalıştıklarını, tavşanların üst çenesini genişleterek bor elde ettikleri çalışmayla kemik iyileşmesini hızlandırdıklarını anlattı.
Proje sayesinde uluslararası ödüller aldıklarını ve kongrelerde sunum gerçekleştirdiklerini kaydeden Uysal, bor madeni kullanarak hazırladıkları projenin dünyada da başarı öyküsü olarak nitelendirildiğini kaydetti.

Çene kemiğini iyileştirmeye yönelik çalışmaların bor madeni ile sınırlı kalmadığını anlatan Tancan Uysal, şöyle devam etti:
"Hastaların üst çenesini genişletiyor ve daralma olmamasını istiyoruz, bir an önce kemiğin iyileşmesini bekliyoruz. Son zamanlarda popüler uygulamalardan biri de kök hücreydi. Çalışmamızda 8'er tavşanın bulunduğu 3 grubun üst çene kemiklerini genişlettik. Yağ, doku veya dişten alınmış kök hücreleri enjekte ettik. Sonuç çok başarılıydı. Kök hücrelerin kemik iyileşmesini hızlandırdığını ve kemiğin kalitesini arttırdığını gördük."
-"Tüm insan vücudunda kullanılabilir"
Avrupa Patent Ofisine başvurduklarını ve uluslararası patent aldıklarını kaydeden Prof. Dr. Tancan Uysal, çalışmanın geleceğe de ışık tuttuğunu dile getirdi.
Kök hücrenin sadece üst çene kemiğinde değil, iskeletin tüm bölümlerinde kullanılabileceğini vurgulayan Uysal, şöyle konuştu:
"Kök hücre kandan alınıyor, bazı muamelelerle ayrıştırılıyor, büyütülüyor ve enjeksiyon yöntemiyle ilgili bölgelere veriliyor. Yağ dokusu, dış kaynaklı ya da mezanşimal kök hücrelerin iyi sonuçlar verdiğini artık biliyoruz. Bu alanda biz uluslararası işbirliğine de açığız. Amerika'daki merkezlerle çalışıyoruz. Ben bu çalışmanın devamının geleceğini düşünüyorum. Biz yaralı dokuların iyileşmesinde kök hücreyi kullanmaya başladık ve ilk olarak kemik aklımıza geldi. Başarılı sonuçlar elde ettik. Kol, bacak kırığı gibi kemiği ilgilendiren her alanda kök hücrenin faydalı olacağına inanıyorum."
Tancan Uysal, tavşanlar üzerinde yapılan kök hücre çalışmasının insanlar üzerinde de uygulanmasıyla kemik ve iskelet yapısı üzerindeki olumlu etkinin daha iyi kanıtlanabileceğini ve özellikle kırıkların tedavi yöntemleri yeni bir dönem açılabileceğini de sözlerine ekledi.



Kaynak: AA