İoc'den Nanjing İçin 'Ebola' Önlemi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Ebola salgınının görüldüğü Batı Afrika ülkelerinden gelen, bazı branşlarda yarışacak 3 sporcuyu Çin'in Nanjing kentinde yarın başlayacak 2. Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları'ndan çıkardı.

IOC ve Nanjing Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları Komitesi'nin yaptığı ortak yazılı açıklamada, Batı Afrikalı sporcuların dövüş sporları ve yüzme alanında yarışamayacakları bildirildi.

Sporcuların olimpiyatlara katılamamasına ilişkin kararın, olimpiyatlara katılan bütün sporcuların sağlığını korumak için alındığı vurgulanan açıklamada, bu çerçevede 3 sporcunun olimpiyatlarda yarışamayacağı kaydedildi.
"Bu durum yüzünden bazı genç sporcuların, ülkelerindeki salgın ve oyunlarda yarışamamaları nedeniyle iki kez acı çekecek olmaları dolayısıyla üzüntü duyuyoruz" denilen açıklamada, Ebola salgınının görüldüğü ülkelerden gelen diğer sporcuların ise olimpiyatlar boyunca ateşlerinin düzenli takip edileceği ve fiziki durumlarının değerlendirileceği ifade edildi.
Oyunlarda 100'ün üzerinde ülkeden yaklaşık 3 bin 600 sporcu mücadele edecek. Organizasyon, 28 Ağustos'a kadar sürecek ve 28 spor dalında gerçekleştirilecek.
Türkiye, oyunlara 21'i kadın toplam 42 sporcuyla katılıyor.
Bugüne kadar Batı Afrika'daki Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya'da binden fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola salgınına neden olan virüs sudan veya havadan geçmiyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor.
DSÖ, herhangi bir kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş, deneysel tedavi yöntemlerinin kullanılabileceğini bildirmişti.
Ebola virüsü bugüne kadar daha çok, hastayla temasa geçen hasta yakınlarına ve hastalara müdahale ederken yeterli önlem almayan sağlık personeline bulaştı.
Kaynak: AA