Depozito Makbuzunu İbraz Edemeyen Tüketiciye İyi Haber

Konya'da bir tüketici, elektrik aboneliğini iptal ettirmek istediğinde dağıtım şirketince makbuz olmadığı için ödenmeyen depozito ücretini almaya hak kazandı.

Emekli Veli Gölle (61), Ereğli ilçesinde evinden taşınınca elektrik aboneliğine son vererek dağıtım şirketinden depozito ücretini almak istedi. Gölle'ye depozito makbuzu olmadığı için ücretin ödenmeyeceği bildirildi.

Bunun üzerine Gölle, depozito ücretinin tarafına iade edilmesi için Konya Ereğli Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurdu. Dağıtım şirketi, arşivlerde yapılan araştırma neticesinde Veli Gölle'ye ait güvence bedel makbuzunun yer almadığını beyan ederek savunma yaptı.
- Belgeleri saklama zorunluluğu şirkette
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, inceleme sonrası tüketiciyi haklı buldu. Yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi ile belgelerin işleme ait dosyada saklanmasının kanuni zorunluluk olduğuna vurgu yapılan karar gerekçesi ise şöyle devam etti:
"Belgenin bir nüshasının kurumda olacağından evrakın olup olmadığının ispat yükü kurum ve kuruluşa aittir. Tüketicinin elektrik aboneliği sırasında vermiş olduğu depozito ücret makbuzunun dosyada muhafazası gerektiği, abone olunurken depozito ücreti alındığı, alınmaz ise aboneliğinin yapılamayacağı anlaşıldı. Heyetimizce dosyadaki bilgi ile belgelerden tüketicinin şikayet talebinin yerinde ve uygun bulunduğu sonucuna varılmıştır."
Heyet, tüketiciden kesilen güvence birim bedelinin güncelleştirilerek iadesini istedi. Dağıtım şirketi, heyetin kararına itiraz etti. Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Ereğli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, belgeleri saklama zorunluluğu şirkette olduğu için davanın reddine karar verdi.
- Amaç para almak değil haklılığını ispat etmekti
AA muhabirine açıklama yapan Veli Gölle, elektrik aboneliğiyle ilgili depozito ücretini alamayınca yasal süreci başlatmak zorunda kaldığını söyledi.

Parayı geri almak için değil, haklılığını ispat etmek için mücadele verdiğini anlatan Gölle, "İlgili yerler de beni haklı bulduğu için çok mutluyum. Bana 'boş yere uğraşma, sonuç alamazsın' dediler. İnşallah tüketici her zaman hakkını aramayı bilir. Birilerine örnek olabilirsem ne mutlu bana" diye konuştu.

- Depozito ücretini güncelleştirerek alın
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, aboneliğin kimlik beyan edilerek ispat edildikten sonra paranın iade edilmesi gerektiğini dile getirdi. Tüketicinin, aboneliği iptal ettirdikten sonra o günün depozito karşılığı ne ise güncel şekilde bedeli alması gerektiği uyarısında bulunan Dinç, tüketicinin her zaman hakkını aramayı bilmesi gerektiğini aktardı.
Kaynak: AA