Ab'den Gazze'ye Derhal ve Engelsiz İnsani Yardım Çağrısı

AB dışişleri bakanları insani durumun felaket boyutuna ulaştığı Gazze'ye yardımların derhal ve engelsiz şekilde başlatılması çağrısında bulundu.

Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanlarının kararlarında, "Yıkılan ve oturulamaz durumdaki evler, patlamamış mühimmat, yerlerinden edilen halkın şartları, su tedariki ve elektrik hizmetleri başta olmak üzere Gazze'deki felaket, insani durumdan endişelenmeye devam ediyoruz. Uluslararası insani hukuka uygun şekilde insani yardım görevlileri ve malzemeleri dahil Gazze Şeridi'ne derhal ve engelsiz insani erişim sağlanması ve insani yardımların Gazze halkı için seferber edilmesinin kolaylaştırılması için çabaların yoğunlaştırılması çağrısı yapıyoruz" ifadesi kullanıldı.
Gazze'deki durumun sürdürülemez olduğu ve İsrail'in saldırısı öncesi duruma dönüşün bir seçenek olmadığı belirtilen kararlarda, kalıcı bir ateşkesle birlikte blokajın kaldırılarak Filistinlilerin yaşam şartlarında esaslı iyileşme sağlanması gerektiği vurgulandı.
AB dışişleri bakanları "Gazze'deki tüm terörist grupların silahsızlandırılması gerektiği" konusunda mutabık kaldı.
BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararı uyarınca Gazze'ye silah kaçakçılığını engelleyecek ve Gazze geçiş noktalarının sürdürülebilir şekilde yeniden açılmasını güvence altına alacak çabalara katkı yapmaya hazır olduğunu bildiren AB, uluslararası denetim mekanizması kontrolünde Gazze'ye liman açılması seçeneklerini değerlendirme taahhüdünde bulundu.
Kaynak: AA