Zeytinburnu'nda Site Duvarı Yıkımında Gerginlik

Zeytinburnu'daki bir sitenin duvarının yıkılıp, ağaçların sökülmesine tepki gösteren site sakinleri ile belediye ekipleri arasında arbede çıktı.

Zeytinburnu Belediyesine bağlı yıkım ekiplerince yol genişletme amacıyla Tercüman Sitesi'nin duvarlarının yıkımı sırasında gerginlik yaşandı. Yıkım esnasında toplanan site sakinleri, belediye ekiplerine tepki gösterdi. belediye ekiplerince sitedeki 3 palmiye ağacının sökülerek başka bir yere taşınması sırasında arbede yaşandı.
Bu sırada çevik kuvvet polisleri, bazı site sakinlerine biber gazıyla müdahale etti. Bir site sakini ise sitenin girişindeki duvara çıkarak hortumla bir polise su sıktı.
Yıkıma site yöneticilerinin girişimiyle yapılan itiraz sonucu avukat Murat Mermer İstanbul 9. İdare Mahkemesince alınan yürütmeyi durdurma kararını getirerek yıkım ekibindekileri teslim etti. Bu sırada site sakinleri, "Ağaçları dikin, duvarları yapın" şeklinde slogan attı. Bazı site sakinleri ise zabıta ekiplerine pet şişe fırlattı.
Yürütmeyi durdurma kararının tebliğ edilmesinin ardından site sakinlerinin isteğiyle iş makineleri yıkım alanından çıkarıldı.
Tercüman Sitesi Üst Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sütçü, yıkımın hukuksuz bir şekilde gerçekleştiğini öne sürerek, "Bu alan 1987'de belediyeye kamu yararına terk edilmiş alan olarak görülüyor. Burada yol ve imar yapılamaz. Bu hukuk dışı yıkımı protesto ediyoruz. Lütfen yaşam alanlarımıza müdahale edilmesin" dedi.

Avukat Murat Mermer ise yürütmenin durdurulması kararına rağmen belediye ekiplerinin yıkım işlemini sürdürdüklerini iddia ederek, "Burası kamuya şartlı tek edilmiş bir alan. Dolayısıyla burada herhangi bir imar söz konusu olamaz. Ekipler ise hukuk dışı bu kararları delme ve tahrip etme zihniyetindeler. Mahkeme kararlarına rağmen hala yıkımda ısrar ediyorlar. Fakat biz burada bu işin takipçisi olacağız. Karardan sonraki her çalışma keyfi emirdir. Her site sakini haklarını arasın ve bilsin. Herkes münferit dava açma hakkına sahiptir" diye konuştu.

Yıkımın durmasının ardından toplanan site sakinleri, yıkıma devam edilmesi durumunda yarın saat 10|00'da belediyeye yürüyüş yapacaklarını bildirdi.
Kaynak: AA