Turgutlu Ovası’nda Üzüm Hasadı Başladı

Turgutlu Ovası’nda yeni sezonun kuru üzümlerini hazırlamak için bağlardaki üzümlerin kesimine başlarken, üreticiler sezona kaygılı bakıyor.

Turgutlu Ovası’nda Üzüm Hasadı Başladı
Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, rekolte kaybına dikkat çekerken; üreticiler, “Bu yıl üzüm üreticisinin tamamen zarar ettiği yıl oldu” şeklinde ifadelerinde oluşacak piyasa fiyatları ile teselli arıyor.
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde çiftçiler, yeni sezonun kuru üzümlerini hazırlamak için bağlardaki üzümlerin kesimine başlarken, üzümdeki rekolte düşüklüğü elde edilen üründe azalmaya neden oluyor. Turgutlu Ovası’nın başlıca ürünü olan ve Sarıbey, Urganlı, Yeniköy, Derbent Altı, Avşar Altı, Alacalı, Arpalık, Gediz Kıyısı mevkilerindeki 60 bin dönüm arazide yetişen sultaniye çekirdesiz üzümünün hasadına ve üzümlerin kesimine başlandı. Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, üzüm hasadına yeni başlanılan Turgutlu ovasında çiftçilere bereketli bir hasat mevsimi diledi.

Çiftçilerin hasatta rekolte düşüklüğü ile karşılaştıklarını da kaydeden Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, “Turgutlu Ovası’nın bazı bölgelerinde yaşanan olumsuzluklar yüzünden rekoltenin düşüklüğü yaşanacaktır. Ancak bu yıl bağlarda uyanışlar fazla olduğundan çiftçimiz bundan etkilenmeyecektir. Çiftçimizin üründe yaşadığı bu şoku fiyatta yaşamamasını temenni ediyorum” dedi.

Turgutlu’daki Üzüm Çarşısı’nda alımların yakında başlayacağını belirten Şenol, “Temennimiz çiftçimizin umudu olan bu ürünün iyi bir fiyatla alınması yönündedir” ifadesini kullandı

Üzüm kesimi yapan ve kurutmak sergi açan üreticilerden Durmuş Karadağlı da, “Geçtiğimiz yıl rekolte çok düşüktü. Bu yıl ise bağlarda uyanışlar oldukça fazla olmasına rağmen kuraklıklar ve dolu yağışı nedeniyle rekoltede düşüklükler yaşanmaktadır. Özellikle pornoz hastalığı yaşayan ürünlerimize son olarak dolu vurmuştur. 3 dönümlük arazide 1.5 ton üzüm beklerken bu rakam yüzde 50 azalarak 750 kilogramlara kadar düşmektedir.”dedi.

Karadağlı, “Rekolte ile yaşanan olumsuzluklar yüzünden kuru üzümdeki kalite de düştü. Bu yıl üzüm üreticisinin tamamen zarar ettiği yıl oldu” dedi.

Kaynak: İHA