'Sıcak Çarpmalarına Dikkat'

Hava sıcaklığı ve nemin arttığı günlerde, "sıcak çarpması"na karşı önlem alınması gerektiği bildirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücudun terleme yoluyla ısısını kontrol edememesinin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Yaz mevsiminde yüksek sıcaklık ve yüksek nemin kişinin sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Yorulmaz, şöyle konuştu:
"Önlem almadan uzun süre güneşte kalmak, sıcak çarpmasına neden olur. Sıcak çarpmasına maruz kalmış kişide adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, aşırı terleme, mide krampları, kusma, bulantı, bilinç kaybı, hayal görme, hızlı nabız belirtileri görülür. Bu belirtileri olan kişiler serin ve havadar bir yere alınmalıdır. Vücudu serinletebilmek için giysiler çıkarılmalı, kişi sırt üstü yatırılarak kol ve bacaklar yüksekte tutulmalıdır. Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa sıvı verilmelidir. Bulantı varsa ya da bilinci açık değilse mutlaka doktora başvurulmalıdır."
Yorulmaz, sıcak çarpmalarında genellikle özel bir risk grubu olmadığını ancak diğer hastalık ya da yaralanmalar konusunda hassas olan kişilerin sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok etkilendiğini vurguladı.
Kalp, tansiyon, şeker, guatr, böbrek, kanser hastaları, çok zayıf ya da şişman kişiler, gebeler, psikolojik rahatsızlığı olanlar, 65 yaşın üzerindeki kişiler ve 5 yaş altı çocukların özellikle bu mevsimde sıcak havaya dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Yorulmaz, şöyle devam etti:
"Ağır işte ya da sıcak ortamda çalışanlar ile güneş altında açık havada iş yapanlar yeterli miktarda su içmelidir. Sıcak çarpmasıyla birleşen diğer bir hastalık ölüme dahi neden olabilir. Kişiler, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Sıcakta suyun yanında tuz kaybı da önemlidir. Kaybedilen tuzu yerine koymak için maden suyu içmek faydalı olacaktır."
Kaynak: AA