Hatay’ın Tarihi ve Kültürel Değerleri Bir Bir Ayağa Kaldırılıyor

Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmanın beraberinde getirdiği birbirinden değerli tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olan Hatay’da, bu değerlerin yeniden ayağa kaldırılması yönündeki çalışmalar titizlikle devam ediyor.

Hatay’ın Tarihi ve Kültürel Değerleri Bir Bir Ayağa Kaldırılıyor

Bu kapsamda Defne ilçesine bağlı Aknehir beldesi yakınlarında, 479 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde kurulu bulunan ve yılların yorgunluğu ile adeta dizlerinin üzerine çökmüş olan St. Simon Manastırı bir yıllık çalışmanın ardından yeniden ayağa kaldırıldı.

10 Eylül 2013’te başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında; yaklaşık 23 bin metrekare alanda bitki ve fundalık temizliği yapıldı, Manastır alanının çevresi 750 metre uzunluğunda sarmaşık sarılı tel çit ile çevrilerek alan koruma altına alındı, alanda bulunan taşların envanter çalışmalarında kullanılmak amacıyla 468 metrekare alana sahip çelik yapılı üst örtü yapıldı.

Çalışmalar kapsamında ayrıca; 100 metrekarelik alan içinde danışma, güvenlik odası, büfe ve WC’lerin bulunduğu karşılama ünitesi yapılacak, yaklaşık 300 metrekare alanda doğal taş kaplama ile toplanma alanı ve otopark düzenlenecek, alanın batı cephesinde 60 metrekarelik bir seyir terası yapılacak, alanın çevresinde yaklaşık 600 metre uzunluğunda drenaj borusu döşenecek, mevcut korunmuş duvarların üstlerinde koruma amaçlı harpuşta yapılacak ve taş yüzeylerinde temizlik yapılacak, uygun görülen noktalarda 5 adet bilgilendirme panosu yerleştirilecek, 900 metre uzunluğunda ahşap yürüyüş yolu yapılacak, çeşitli nedenlerle mevcut yerlerinden düşen taşlar belirlenip, temizliği yapıldıktan sonra yapının belirli yerlerinde tamamlama yapılacak, alanda bilimsel kazı çalışmaları yapılarak alanın mimarisi ve zemin kaplamaları ortaya çıkarılacak.

Tüm bu çalışmaların tamamlanmasının ardından St. Simeon Manastırı 1 Eylül 2014 tarihinde yerli ve yabancı konukların ziyaretine açılacak.

Konu ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Hatay’ın sahip olduğu kültürel değerlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının en başta tarihe karşı bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, bu bilinçten hareketle tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkıldığını, yılların yorgunluğu ile adeta dizlerinin üzerine çökmüş olan kültürel değerlerimizin restore edilerek yeniden ayağa kaldırıldığını kaydetti.

Lekesiz, ilin önemli tarihi değerlerinden biri olan St. Simone Manastırı’nın restorasyonu ve çevre düzenlemesinin ardından yepyeni bir çehreye kavuşacağını da ifade ederek, manastırın yeni hali ile Hatay'ın turizmine büyük oranda katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA