Erzurum Polis Radyosu Sağlığın Sesi Programında Gebelik Öncesi ve Sonrası Bakım Konusu Ele Alındı

Her hafta birbirinden farklı konu ve konuklarla dinleyicisi ile buluşan Erzurum Polis Radyosu’ nun kuşak programlarından biri haline gelen “Sağlığın Sesi” programında bu hafta Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Merkezi’ nden Dr. Ülkü Varol Bayram canlı yayın konuğu oldu.

Erzurum Polis Radyosu Sağlığın Sesi Programında Gebelik Öncesi ve Sonrası Bakım Konusu Ele Alındı

Gebelik öncesi ve sonrası uygulanması gereken bakımlar hakkında bilgi veren Dr. Ülkü Varol Bayram, “Gebelik, doğum eylemi ve lohusalık esnasındaki komplikasyonlar, gelişmekte olan ülkelerde üreme yaşındaki kadınlar arasında önde gelen ölüm ve sakatlık nedeni olduğunu, Ülkemizde ise 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’ nda anne ve çocuklara özel önem verilmesi öncelikli konular arasında yer aldığını ve bu çerçevede yapılan çalışmalar sonucunda anne ve bebek ölümlerinde önceki yıllara göre çok daha yüksek oranlarda azalmalar sağlandığını” belirtti.

Bayram, “Gebelik sırasında her gebenin en az 4 kez nitelikli izlenmesi, doğum sonrası hastanede üç, aile hekimi üç olmak üzere toplam altı kez lohusa izleminin yapılması, normal doğum sonrası 24 saat sezaryen sonrası ise 48 saat hastanede takip edilmesini dile getirerek her doğumun mutlaka hastanede gerçekleştirilmesi gerektiğini” vurguladı. Bebeğin dünyaya geldikten sonra uygulanması gereken testlere de değinen Dr. Ülkü Varol Bayram, “Doğumdan sonra anne sütünün alınmasını takiben ilk 24 saat içerisinde hastanede, üçüncü ve yedinci günler arasında ise Aile Hekimliği’ nde bebeklerin topuk kanının alınması gerektiğini dile getiren Bayram, 6. Haftada ise kalça ultrasonu ve ilk 12 ay boyunca boy, kilo takibine önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Ülkü Varol Bayram son olarak başarılı çalışmalarından dolayı Polis Radyosu ve Erzurum Emniyet’ ine teşekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA