Ebola Şüphesiyle Gözlem Altına Alınan Hastanın Taburcu Edilmesi

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, 12 Ağustos'ta İstanbul aktarmalı THY uçağından "Ebola şüphesi" ile gözlem altına alınan Stella Omorawa'nın, bu virüsü taşımadığının kesinleşmesi üzerine taburcu edilmesiyle ilgili, "Tedavi sonucu genel durumu hızla düzelen hasta, bu sabah hastaneden taburcu edilerek çocuğu ile mutlu şekilde THY uçağı ile Barcelona'ya uğurlanmıştır" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Ağustos Salı günü Nijerya'nın Lagos kentinden İspanya'nın Barcelona şehrine giden THY'nin İstanbul aktarmalı uçağında bulunan Nijerya uyruklu 34 yaşındaki bir kadında yüksek ateş ve kusma şikayetleri olduğunu söyledi.

THY yetkililerinin bunun üzerine, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi ile temasa geçtiğini belirten Hatipoğlu, sağlık ekibinin uçağa intikal ettiğini ve 4 yaşında çocuğu olan hastanın muayenesini yaptığını ifade etti.

Hastanın sağlık durumunun iyi olmaması üzerine Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine nakledildiğini dile getiren Hatipoğlu, "Teşhis ve tedavi amacıyla gözlem altına alınmışlardır. Burada tetkikleri yapılan hastada temas öyküsü olmamasına rağmen çok az bir ihtimal de olsa geldiği bölge itibarıyla diğer tetkikler yanında Ebola Virüs tetkiki de yapılmıştır. Ebola Virüs tetkiki negatif çıkan Nijeryalı hastada, 8 saat içinde sıtma tanısı konarak tedavisine başlanmıştır" diye konuştu.

- "Tedavi edilmezse öldürücü bir hastalıktır"
"Tedavi sonucu genel durumu hızla düzelen hasta, bu sabah hastaneden taburcu edilerek çocuğu ile mutlu şekilde THY uçağı ile Barcelona'ya uğurlanmıştır" diyen Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniği çok kısa süre içinde hastanın tanısını koyup, tedavi etme başarısını göstermiştir. Bir bakıma Nijeryalı hastanın Türkiye'de rahatsızlanmış olması kendisi açısından şanstır. Başka ülkede bu kadar kısa süre içinde teşhis konabilir miydi? Biraz zor. Aslında bu Sağlık Bakanlığı hastanelerimizin, geldiği noktayı göstermesi açısından da önemli. Sıtma tanısı konulması nedeniyle geldiği uçaktaki yolculara herhangi sorgulama ve önlem almamız gerekmiyor. Yani, Ebola ve Mers-Cov gibi değil. Sıtma, Orta ve Güney Amerika'nın kırsal alanları, Afrika, Güneydoğu Asya ile Güney Pasifik'te görülen, kanında sıtma mikrobunu taşıyan Anofel cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan hastalıktır. Ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, bulantı, kusma belirtileriyle başlayan hastalıkta üşüme, titreme, yüksek ateş ve bol terlemeyle seyreden nöbetler görülür. Hastalık ilerlediğinde böbrek, karaciğer ve beyin etkilenir. Tedavi edilmezse öldürücü bir hastalıktır."
Hatipoğlu, sıtma gelişiminden korunmak için hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenlerin, sıtma koruyucu ilaçlar alıp sivrisinekten korunma önlemlerine uyması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de sıtma koruyucu ilaçların, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Seyahat Sağlığı Merkezleri tarafından hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenlere ücretsiz temin edildiğini aktaran Hatipoğlu, ayrıca 0 (212) 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı'ndan seyahat öncesi ve seyahat esnasında tüm sağlık konularında danışmanlık hizmeti sunulduğuna işaret etti.
Hatipoğlu, seyahatten döndükten sonra bir ay içinde görülen yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık gibi sıtma belirtisi durumlarında, mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Kaynak: AA