Ödemiş Ovasında Güz Patatesi Ekimi Hareketliliği

Ödemiş patatesinin ikinci sezonu için ekimler başladı.

Ödemiş Ovasında Güz Patatesi Ekimi Hareketliliği
Ovada 2014 yılı güz patatesi ekimlerinde hareketli günler yaşanıyor. Sıcak nedeniyle gece saatlerinde ekimi yapılan güz patateslerinde bahar döneminde olduğu gibi marabel ve agata markalı tohumlar kullanılıyor.
Bahar döneminde toprak altı kilogram fiyatlarının 1 TL ve üzeri olması patates üreticisini sevindirmişti. Güz patatesi döneminde de aynı dengenin oluşacağını söyleyen üreticiler güz patatesinde geçen yıllara göre ekimin daha fazla olduğunu belirtti.

Yılda üç kez patates üretimi yapan patates üreticisi Muhterem Yılmaz güz patateslerin ekiminin yapıldığı hava şartlarının ve sıcaklık derecelerin iyi olduğunu tohumların gündüz sıcaktan etkilenmemesi için gece saatlerinde ekimlerin yapıldığını söyledi.

Yılmaz, şöyle devam etti: “Ödemiş’te geçen yıldan bu yana patates üreticisi para kazanıyor. 2 yıl önce çok kötü bir sezon geçirmiştik. Çok şükür son birkaç yıldır bizlerin yüzü güldü. Bahar patateslerimizi Mayıs-Haziran aylarında hasat ettik. Fiyatlarımız çok güzeldi. Toprak altı kilogram fiyatı 1 TL’den aşağıya hiç düşmedi. Çiftçinin mazot, gübre, tohum, ilaç ve işçilik giderleri çıktı. Üzerinden ekmeğini yedi. Ödemiş ovası şimdide güz patateslerini yani ikinci dönem patateslerinin ekimini yapıyor. Tohumlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Bu yıl geçen yıllara göre güz patatesi ekiminde artış var. Daha önceki yıllarda bahar patatesini hasat eden üretici yerine silajlık mısır ekiyordu. Bu sezon ikinci dönem patates ekenlerin sayısı yükseldi. Borsalardan ve Türkiye’nin farklı patates merkezlerinden edindiğimiz bilgilere göre ikinci dönem patates sezonunda hareketli ve fiyatlarının bahar dönemi gibi olacağını öğreniyoruz. Umarım verdiğimiz emeklerin karşılığını alırız. Ödemiş’te üreticinin zarar etmesi demek esnafında zarar etmesi demek oluyor. Bu anlamda bizler memleketimiz üzücü bir sezon yaşamak istemiyoruz. Şuan patatesin çuvallı kilogram fiyatı ise 1 TL 10 Kuruş olarak değer görmekte."
Üreticilerin şuan yaylada patates üretimi yaptığını ifade eden Yılmaz, yakında Bozdağ Gölcük Yaylası patateslerinin de piyasa çıkacağını sözlerine ekledi

Kaynak: İHA