Chp'li Doktor Vekilden 'şarbon'Uyarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, hükümete şarbon hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.

Chp'li Doktor Vekilden 'şarbon'Uyarısı

Çıray, İzmir’in Ödemiş ilçesinde bir kadının şarbon hastalığına bağlı vefat ettiğine dair ciddi soru işaretleri olduğunu iddia etti. Şarbon hastalığının Türkiye’de yayılmaya başladığı uyarısını yapan Aytun Çıray, “Şarbon, bildirimi mecburi hastalıklardandır ve halkın bu konuda mutlak olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki, bu bulaşıcı ve öldürücü hastalık hakkında alınan tedbirler yetersizdir” dedi.

ÖLEN KADIN SANDUKAYLA GÖMÜLDÜ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, yayılan şarbon hastalığıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Çıray, önergesinde şu açıklamalara yer verdi:
“Yıllar sonra ilk defa ithal kurbanlık nedeniyle Edirne’de görülen bulaşıcı şarbon hastalığı ile ilgili yeniden ihbarların geldiği bir dönemde, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Yeniköy’de yaşayan Necdet Aydın isimli vatandaşımızın büyükbaş hayvanlarında şarbon görüldü.

Bu hayvanlar kesildi. Ne var ki, kesim sırasında Necdet Aydın’ın kayınvalidesi H.Ö’ye elindeki kesiden mikrop bulaştı. Yüksek ateş ve kolda morarma şikâyeti ile İzmir Bozyaka Devlet Hastanesi’ne götürülen H.Ö, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. H.Ö’ün cenazesi memleketi Yeniköy’de iki metre derine ve geleneklerimizin aksine sanduka ile gömülüp üzeri kireç tozuyla kaplandığına göre, kendisi şarbon nedeniyle mi ölmüştür?”

HASTALIK BAYRAM ÖNCESİ TAŞINIYOR!
Kurban Bayramı öncesi hastalığın hayvan ve yem taşımacılığı ile başka illere taşındığını savunan Çıray, soru önergesinde şu iddiada bulundu: “Bu hastalık, Akdeniz’de, Adana ve İçel civarında bir çok hayvanın telef olmasına sebep oldu. Şu an hastalık Adana’dan Erzurum’a yemle taşındı. Erzurum ve Bingöl’de de bu hastalık yayılmaya başladı.

Önümüzde Kurban Bayramı bulunmaktadır. Doğudan batıya taşınan hayvanlarla da maalesef bu hastalık taşınacaktır.”

ŞARBON HASTALIĞININ ÖZELLİKLERİ VE BELİRTİLERİ
Aynı zamanda bir hekim olan Aytun Çıray, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:
“Şarbon veya antraks, halk arasında 'dalak hastalığı' olarak bilinen ve Bacillus Anthracis adlı bakteri tarafından meydana getirilen bir hastalık türüdür. Bu hastalık, özellikle sığır, koyun ve beygirlerde ani olarak ortaya çıkıyor ve ne yazık ki, insanlara da bulaşabiliyor. İnsanlar, bu hastalığı, hayvanlar veya bu hayvanlarından ürünlerinden alıyor. Mikroorganizma, insanlara deriden girerse kara çıbanı oluşturuyor. Kan dolaşımına karışması ile de sepsis (mikrop tarafından oluşturulan kan zehirlenmesi), ağız, solunum yolları, menenjit ve iç organlarda lezyon oluşmasına neden oluyor. Mikroplu etlerin yenilmesi ağır bağırsak hastalıklarına yol açıyor. Bu da kanamalara neden olabiliyor. Bu hastalık, hayvanlarda vücut ısısı yükselmesiyle kendini gösterirken, dalak şişiyor, kan katran gibi koyu renk alıyor ve pıhtılaşmıyor."
Aytun Çıray, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, şu sorulara cevap istedi:
"2014 yılının Mart ayında önce İzmir Aliağa’da, 28 gün geçtikten sonra bu defa İzmir Bayındır’da şarbon hastalığı ortaya çıktı mı? Çıktıysa ne gibi tedbirler alındı? Mayıs ayında şarbon hastalığının bu defa Ödemiş’te ortaya çıkmış olmasının nedenleri nelerdir? Yoksa bu durum, alınan tedbirlerin ciddiyetsizliğinin bir göstergesi midir? İzmir Bozyaka Hastanesi’nde kurtarılamayarak hayatını kaybeden H.Ö de hangi hastalık teşhis edilmiştir? Ölüm nedeni nedir? Merhume H.Ö’ün cenazesi memleketi olan Yeniköy’de iki metre derine ve geleneklerimizin aksine sanduka ile gömülüp üzeri kireç tozuyla kaplandığına göre, kendisi şarbon nedeniyle mi ölmüştür? Eğer öyleyse, bu durumun örtbas edilmesi bir salgın tehlikesi yaratmayacak mıdır? Bu hayvanlarla temas eden diğer kişilere ne olmuştur? Bu kişiler tespit edilmiş ve sağlık taramasından geçirilmiş midir? Aliağa’dan Bayındır’a; Bayındır’dan Ödemiş’e kadar Ege’de yayılan bu hastalıkla ilgili Bakanlık ne gibi tedbirler almıştır? Bu ölen insanın hesabını kim verecek? Bu hastalık, Akdeniz’de Adana ve İçel civarında bir çok hayvanın telef olmasına sebep oldu. Şu an bu hastalık Adana’dan Erzurum’a yemlerle taşındı. Erzurum ve Bingöl’de de bu hastalık yayılmaya başladı.

Önümüzde Kurban Bayramı bulunmaktadır. Doğudan batıya taşınan hayvanlarla da maalesef bu hastalık taşınacaktır. Bakanlığın bunlarla ilgili tedbirleri var mıdır?"
Kaynak: İHA