Chp’li Atıcı, Ebola Salgınını Meclise Taşıdı

CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı, Batı Afrika’dan yayılmaya başlayan ve yüzde 90 öldürücü olan Ebola salgınının Türkiye’yi de tehdit etmeye başladığını öne sürerek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, salgınla ilgili ne gibi önlemler aldıklarını sordu.


CHP’li Atıcı, Ebola salgınına ilişkin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Ebola virüsü salgınının, yakalananları yüzde 90 üzerinde öldürerek yayıldığına dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün, hastalığın kontrol edilemediğini duyurduğunu anımsatan Atıcı, “İleri derecede bulaşıcı ve öldürücü Ebola salgını Batı Afrika’dan yayılmaya başlamıştır. Hastalığın kuluçka döneminde belirti olmadığından veya belirtiler başka basit rahatsızlıklara benzediğinden geç fark edildiği bilinmektedir” dedi.

Ebola’nın insandan insana kan, kusmuk, idrar, dışkı ve ter gibi çeşitli vücut sıvıları ile bulaşabildiğine işaret eden Atıcı, hastalığının tedavisi olmadığından korunmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Atıcı, “Dünyada seyahat olanakları arttığından hava, deniz ve kara yolu ile ülkemize, dünyanın her yerinden insanlar gidip gelmektedir. Ayrıca, özellikle güney ve güneydoğu sınırlarımız yeterli denetimden uzaktır. İstanbul başta olmak üzere birçok ilimizde ve sınır illerimizde Asya ve Afrika ülkelerinden kaçak göçmenler olduğu bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede, Bakan Müezzinoğlu’na, Ebola virüs salgınına yönelik olarak Türkiye’de ne gibi önlemler alındığını soran Atıcı, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:
“Ebola virüsünün teşhisi için gerekli laboratuvar imkanları hangi şehirlerimizde ve hangi hastanelerde bulunmaktadır? Herhangi bir salgın durumunda laboratuvar sayısı yeterli midir? Sınırlarımızdan kaçak girip yakalananlara Ebola ile ilgili olarak herhangi bir test yapılmakta mıdır? 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren Ebola virüsü ile enfekte olmuş kimse tespit edilmiş midir? Edilmişse sayısı kaçtır? Ebola salgını olan bölgeden gelenler veya ülkemizden transit geçiş yapan yolcularla ilgili olarak ne gibi uygulamalar yapılmaktadır? Hava, kara ve deniz yoluyla gelen tüm transit yolcular denetlenmekte midir? Ebola salgını olan bölgeye seyahat yasağı koyma konusunda hazırlık yapılmakta mıdır?”
Kaynak: İHA